Business Internaţional

Ungaria a avut deficit de 5,4% din PIB la 11 luni

21.11.2007, 17:18 13

Guvernul maghiar a anuntat ca se asteapta ca deficitul bugetar sa atinga nivelul de 5,4% din PIB la sfarsitul acestei luni, scrie Bloomberg.
Ministrul de finante adjunct, Miklos Tatrai, a anuntat ca deficitul va atinge 172,2 mld. forinti (672,9 mil. euro) la sfarsitul lui noiembrie, fiind alimentat de cresterea fondurilor alocate pensiilor. Cu toate acestea, Ungaria se incadreaza inca in previziunile bugetare pentru acest an, cand deficitul bugetar este preconizat sa atinga un nivel de 6,4% din PIB.
Anul trecut, deficitul bugetar s-a situat la nivelul de 9,2% din PIB. Pentru a reduce deficitul bugetar, cel mai mare din Uniunea Europeana, prim-ministrul ungar Ferenc Gyurcsany a redus numarul functionarilor publici, a majorat impozitele si taxele si a interzis acordarea subventiilor.
Comisia Europeana este de parere ca, pentru prima data din 2001, Ungaria va atinge previziunile bugetare in acest an. Deficitul bugetar va creste insa in luna decembrie, pe masura ce Guvernul a aprobat cheltuirea a peste 61 mil. euro din rezerva de stat.
Pentru anul viitor, guvernul maghiar doreste ca niveul deficitului bugetar sa fie de doar 4,1% din PIB, iar pentru anul 2009, deficitul bugetar sa atinga pragul de 3% din PIB.
Un forint s-a tranzactionat in ultima sedinta valutara la o paritate de 255 forinti/euro. Randamentul obligatiunilor cu scadenta la trei ani a inregistrat o crestere de aproximativ 0,04%, atingand nivelul de 7,26%.