Business Internaţional

Ungaria ar putea adopta euro în 2014 sau 2015

Autor: Bogdan Cojocaru

14.09.2010, 23:10 26

Ungaria ar putea intra în zona euro în 2014 sau 2015, pânăatunci urmând să îndeplinească condiţiile necesare adoptăriimonedei unice europene, a declarat Mihaly Varga, secretar de stat,şef al biroului premierului Viktor Orban.

"Cred că Ungaria va îndeplini condiţiile necesare adoptării euroîn 2014 sau 2015", a afirmat Varga.

Ungaria a intrat în Uniunea Europeană în 2004 şi a acceptat săadopte euro, însă până în prezent nu a îndeplinit criteriilenecesare introducerii monedei unice europene. Principalele problemecu care se confruntă sunt reducerea deficitului bugetar la maipuţin de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), aducerea rateiinflaţiei sub 3% şi a datoriei pe un trend descrescător, pentru aatinge 60% din PIB.

În prezent, guvernul estimează un deficit de 3,8% din PIB pentruexerciţiul bugetar în curs şi mai mic de 3% din PIB pentru 2011.Pentru a susţine bugetul, Budapesta a introdus un impozitsuplimentar pentru bănci, aplicabil pe trei ani, care va aducevenituri de 650 de milioane de euro anual.

Nivelul datoriei a ajuns la 82% din PIB în acest an. Budapestatrebuie să amelioreze situaţia finanţelor publice în urma unuiacord pentru un împrumut de 20 de miliarde de euro, primit înoctombrie 2008 de la UE şi FMI. Împrumutul a fost acordat în scopulajutării statului să evite intrarea în incapacitate de plată şi vaexpira în octombrie. În schimbul ajutorului financiar, Ungaria s-aangajat să reducă deficitul bugetar la 3,8% din PIB în 2010 şi lasub 3% din PIB anul viitor.

Guvernul a indicat de mai multe ori că nu va reînnoi linia decredit. Dintre statele foste comuniste care au devenit membre aleUE în 2004 şi 2007, doar Slovacia şi Slovenia au adoptat euro.Autorităţile române au anunţat anul 2015 ca ţintă oficială pentruadoptarea monedei comunitare. Comisia Europeană a anunţat în lunamai că România nu îndeplineşte niciunul din criteriile pentruadoptarea euro, respectiv stabilitatea preţurilor, poziţia bugetarăa guvernului, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţadobânzilor pe termen lung.

Pe de altă parte, aproape jumătate dintre polonezi nu doresctrecerea la moneda unică, în condiţiile în care economia lor estesingura din UE care nu a intrat în recesiune anul trecut şi a fostcea mai performantă în prima jumătate a anului.