Business Internaţional

Ungaria ar putea avea o rata a dobanzii cu o singura cifra la sfarsitul anului

25.11.2004, 00:00 11



Presedintele Bancii Centrale a Ungariei, Zsigmond Jarai, a anuntat ca institutia pe care o conduce ar putea reduce in continuare, pentru a saptea oara in acest an, rata dobanzii, si a prognozat diminuari ulterioare in 2005, informeaza Bloomberg.



"Inflatia incetineste in Ungaria si acest fapt ar putea creea ocazia unor noi reduceri de dobanzi", a afirmat luni Jarai. "Cred ca vom avea o rata a dobanzii cu o singura cifra pana la sfarsitul anului", a continuat el.



Responsabilii cu politica monetara din Ungaria au urmatoarea intalnire pe data de 20 decembrie, dupa ce luni au anuntat reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,5 puncte procentuale, pana la 10%. Potrivit lui Jarai, o rata a dobanzii de 8,5% la finele lui 2005 ar fi "scenariul cel mai probabil".



In luna octombrie, rata inflatiei, masurata prin indicele preturilor la bunurile de consum, a ajuns la 6,3%, cel mai lent ritm de crestere a preturilor din acest an. In ianuarie, a declarat Jarai, inflatia ar putea ajunge la 5%.



Ungaria are nevoie de rate ale dobanzii scazute, pentru a impulsiona cresterea economica- care a incetinit la 4% in al doilea trimestru, de la 4,2% in primele trei luni ale acestui an- si pentru a se conforma reglementarilor in vederea adoptarii monedei unice. ioana.leaua@zf.ro