Business Internaţional

UniCredito preia HVB pentru 19,2 mld. euro

14.06.2005, 21:02 15

UniCredito Italiano, cea de-a doua banca italiana ca marime, a oferit 19,2 miliarde de euro pentru Grupul german HVB, creand astfel cea mai mare banca din Europa Centrala si de Est, relateaza Bloomberg.

Banca germana cu sediul in Munchen a declarat zilele trecute ca investitorii HVB vor primi cinci actiuni UniCredito pentru fiecare actiune detinuta la banca germana. Banca italiana a oferit 20,48 euro pentru fiecare actiune HVB detinuta, cu 6,7 procente mai mult decat valoarea bursiera a actiunilor in data de 25 mai, cand au inceput speculatiile legate de posibila preluare.

Banca italiana, cu sediul la Milano a oferit si 3,83 miliarde de euro in actiuni actionarilor unitatilor HVB din Austria si Polonia.

Aceasta achizitie, cea mai mare la nivel european, va crea o companie cu peste 11 milioane de clienti din Europa Centrala si de Est, zona in care imprumuturile au o rata de crestere de trei ori mai mare decat cea a statelor din zona euro. HVB, cea de-a doua banca germana ca marime, s-a bazat pe evolutia pozitiva a Bank Austria Creditanstalt pentru a compensa pierderile in valoare de 5,7 miliarde de euro, inregistrate in ultimii trei ani.

"UniCredito va beneficia de multe avantaje din aceasta afacere. Este o investitie pe termen lung", a declarat Filippo De Luca, de la LMF Servizi Finanziari din Lugano, Elvetia, companie care administreaza active in valoare de 1,1 miliarde de euro detinute de banca italiana.

Conform calculelor Bloomberg, UniCredito va plati de 1,28 de ori valoarea de piata a HVB, excluzand oferta pentru unitatile din Polonia si Austria. Munich Re, cel mai mare asigurator la nivel mondial si cel mai mare actionar HVB, s-a declarat multumit de aceasta preluare. Munich Re detine 18,3 % din HVB.

Al doilea actionar al bancii, fundatia austriaca AVZ, a anuntat ca nu a luat inca o decizie in legatura cu oferta UniCredito.

Dupa aceasta achizitie, UniCredito va deveni a opta banca ca marime din Europa, detinand active in valoare de 733 de miliarde de euro. Banca italiana va depasi prin aceasta preluare banca elvetiana Credit Suisse Group si cea olandeza ABN Amro.

Preluarea controlului unitatii HVB din Viena - Bank Austria -, care opereaza in 11 tari din Europa de Est, va dubla bunurile detinute de UniCredito in aceasta regiune la mai mult de 60 de miliarde de euro. Achizitia unitatii austriece a HVB ar putea plasa banca italiana pe aceeasi pozitie pe care o ocupa competitorul sau in domeniul creditelor, Erste Bank.

Bank Austria a declarat ca creditele in Europa Centrala si de Est au crescut cu 14 procente in ultimii 5 ani, aproape de trei ori mai mult decat ritmul inregistrat de tarile din zona euro.

"Suntem foarte fericiti. Este primul pas", a spus Alessandro Profumo, directorul executiv al UniCredito. "Vom vedea care va fi reactia pietei si opinia actionarilor. Aceasta va fi prima banca europeana adevarata."

Klaus Gruenewald, reprezentantul sindicatului HVB, a declarat ca UniCredito ar putea renunta la 9.200 de locuri de munca in Germania si Europa de Est. UniCredito si HVB aveau 125.647 de angajati la sfarsitul anului trecut.