Business Internaţional

Uniunea Europeană îndeamnă Marea Britanie să înceapă negocieri "serioase" pe tema Brexit

Uniunea Europeană îndeamnă Marea Britanie să...

Autor: Mediafax

28.08.2017, 20:16 85

Marea Britanie trebuie să înceapă să aibă o abordare "serioasă" în negocierile cu Uniunea Europeană pe tema Brexit, recomandă negociatorul-şef european, Michel Barnier, înaintea unei noi sesiuni de discuţii la Bruxelles.

"Ca să fiu sincer, sunt preocupat. Timpul trece repede. (...) Trebuie să începem să negociem serios", a declarat Michel Barnier luni seară.

Michel Barnier şi David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, s-au întâlnit la sediul Comisiei Europene, luni seară, pentru o nouă sesiune de negocieri.

Barnier a urmărit cu "multă atenţie" poziţiile britanice pe tema Brexit anunţate în ultimele zile. "Avem nevoie de poziţii britanice clare înainte de a purta negocieri constructive", a subliniat oficialul UE, citat de site-ul cotidianului francez Le Figaro.

Uniunea Europeană consideră prioritare în negocieri cuantumul angajamentelor Londrei faţă de UE, estimate a fi între 60 şi 100 de miliarde de euro, situaţia cetăţenilor europeni aflaţi pe teritoriul britanic şi viitorul frontierei între Irlanda şi Irlanda de Nord, teritoriu britanic. "Cu cât ambiguitatea pe aceste teme va fi eliminată mai rapid, cu atât vom putea discuta mai repede despre viitorul relaţiilor" între Marea Britanie şi UE, a subliniat Barnier.

Oficialul UE a exprimat disponibilitatea "intensificării negocierilor în următoarele săptămâni, pentru înregistrarea de progrese".

"Pentru Marea Britanie, următoarele zile ar trebui să permită avansarea discuţiilor tehnice pe toate subiecte", a declarat, la rândul său, David Davis.

Negocierile pe tema Brexit se vor concentra în primul rând pe condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în martie 2019. În etapa a doua se va discuta despre viitoarea relaţie bilaterală. Londra speră să menţină accesul la piaţa unică europeană post-Brexit, însă nu va reuşi acest lucru dacă nu va accepta libera circulaţie a cetăţenilor UE şi nu va contribui în continuare la bugetul comunitar.

Marea Britanie trebuie să renunţe la "gândirea soluţiilor magice" în abordarea faţă de Brexit, mai ales în privinţa situaţiei din Irlanda de Nord, teritoriu britanic, a recomandat acum câteva zile un oficial european de rang înalt citat de cotidianul The Independent. Guvernul Theresa May a prezentat miercuri un plan de soluţionare a problemei Irlandei de Nord în contextul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Guvernul de la Londra sugerează instalarea unor sisteme electronice de-a lungul frontierei Irlandei de Nord cu Irlanda, pentru evitarea verificărilor directe. Partidul Laburist (centru-stânga, de opoziţie) a catalogat ideea drept "frontiera fantastică". Problema frontierei Marii Britanii cu Irlanda riscă să afecteze procesul de pace din Irlanda de Nord după Brexit.

Planul Guvernului britanic a fost ironizat şi de un oficial european de rang înalt. "Decizia de ieşire din UE a fost a Marii Britanii, nu a Irlandei, nici a Uniunii Europene. Marea Britanie trebuie să asume responsabilitatea. Vedem un plan britanic specific gândirii soluţiilor magice în legătură cu funcţionarea frontierei. Planul britanic este bun la nivelul aspiraţiilor, dar nu are soluţii funcţionale", a declarat oficialul UE pentru cotidianul britanic The Independent.

Partidul Laburist cere menţinerea accesului Marii Britanii la piaţa UE o perioadă lungă după Brexit

Marea Britanie trebuie să menţină accesul la piaţa unică a Uniunii Europene o perioadă extinsă după producerea oficială a Brexit, solicită Partidul Laburist (centru-stânga), aflat în opoziţie, această schimbare de abordare riscând să afecteze poziţia Guvernului Theresa May în negocieri.

Planul, care ar însemna că nu vor fi introduse controale vamale suplimentare ori măsuri pentru limitarea imigraţiei după producerea Brexit, în martie 2019, va oferi timp suficient pentru finalizarea detaliilor ieşirii Marii Britanii din UE şi stabilirii viitoarelor relaţii, oferind oportunităţi de pregătire Guvernului britanic şi companiilor, argumentează Keir Starmer, un purtător de cuvânt al Partidului Laburist.

De asemenea, nu va mai fi necesară negocierea unui acord tranzitoriu până în martie 2019. "Nu va mai fi necesar să stabilim relaţii alternative complexe de tip comercial şi vamal. Opinia generală este că este improbabil să poată fi negociate, acceptate şi implementate acorduri tranzitorii în doar 18 luni", a argumentat Starmer, potrivit publicaţiei The Observer şi agenţiei Bloomberg.

În cazul în care Partidul Laburist va forţa organizarea unui vot în Parlament pentru susţinerea acestei poziţii, presiunile asupra Guvernului conservator condus de premierul Theresa May vor creşte.
Keir Starmer a subliniat că Partidul Laburist menţine angajamentul implementării deciziei ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, subliniind că formaţiunea de centru-stânga doreşte "exercitarea unui control eficient asupra imigraţiei". Însă Partidul Laburist "rămâne deschis negocierii unui acord pentru menţinerea accesului la piaţa comunitară" şi a unui "tratat comercial specific".