Business Internaţional

Universitatile europene, cu 150 mld. euro in urma rivalilor americani

22.04.2005, 21:01 12

Comisia Europeana a solicitat statelor membre cheltuieli mai mari pentru promovarea invatamantului superior in cadrul Uniunii Europene, relateaza EU Business.

Potrivit organismului executiv al UE, universitatile europene au nevoie anual de fonduri suplimentare in valoare de 150 miliarde de euro, pentru a ajunge din urma institutiile americane de invatamant superior.

Tarile UE cheltuiesc in medie echivalentul a 1,1% din produsul intern brut pe sustinerea invatamantului superior, fata de 2,7% in Statele Unite si 2,5% in Canada, se arata intr-un comunicat emis de comisarul european pentru educatie si cultura, Jan Figel.

Potrivit Comisiei, o economie bazata pe cunoastere are nevoie de investitii de cel putin 2% din PIB pentru invatamantul superior.

Din cauza lipsei de fonduri, universitatile din Uniunea Europeana nu pot face fata concurentei celor americane, in domeniul cercetarii. Potrivit Comisiei Europene, institutiile europene de invatamant superior detin o "cota mai redusa din piata publicatiilor stiintifice, mai putine patente pentru inventii si mai putini castigatori ai premiului Nobel decat universitatile din SUA".

Statele UE au esuat, sustin reprezentantii Comisiei, nu numai in ceea ce priveste calitatea, ci si in ceea ce priveste "cantitatea" invatamantului superior. Numai 21% din populatia apta de munca din cadrul Uniunii Europene detine o diploma universitara (sau au absolvit o alta forma de invatamant superior), comparativ cu 38% in SUA, 43% in Canada si 36% in Japonia.

"Investitiile in modernizarea sistemului european de invatamant superior si cercetare, precum si imbunatatirea calitatii acestuia reprezinta investitii directe in viitorul Europei si al europenilor". Pozitia Comisiei in privinta majorarii cheltuielilor pentru sustinerea invatamantului superior este astfel cat se poate de clara.

Comisia Europeana atribuie universitatilor si conceptului de educatie permanenta un rol aparte in succesul Strategiei de la Lisabona, si recomanda aplicarea unui mix de finantari publice si private.

Intr-un comunicat intitulat "Mobilizarea inteligentei europene: sustinerea universitatilor astfel incat acestea sa poata contribui din plin la Strategia de la Lisabona", organismul executiv al UE arata ca "in urmatorii 20 de ani paradigma economica a Europei se va modifica fundamental".

"Baza de productie va continua sa scada, cresterea economica viitoare si bunastarea societatii vor depinde tot mai mult de promovarea intensiva a cunoasterii si tot mai multe locuri de munca vor solicita o calificare superioara. Cu toate acestea, universitatile europene, motoare ale noii economii, nu sunt in masura sa contribuie cu toata eficienta la atingerea scopului strategiei de la Lisabona", se precizeaza in comunicat.

Comisia Europeana propune de asemenea acordarea unor facilitati fiscale in scopul promovarii parteneriatelor dintre universitati si industrie. ioana.leaua@zf.ro