Business Internaţional

Vesti bune din spatiul aerian

07.04.2004, 00:00 12



Companiile aeriene British Airways si KLM au raportat o crestere substantiala a traficului aerian in martie fata de nivelul scazut al anului precedent, cand activitatea lor a fost afectata de razboiul din Irak si de izbucnirea epidemiei de SARS. British Airways a inregistrat luna trecuta o crestere a traficului de pasageri de 12,7% comparativ cu anul precedent, in conditiile unei cresteri a capacitatii de transport de numai 5,8%, locurile sale fiind ocupate in proportie de 74%, cu 4,5 puncte procentuale mai mult decat in martie 2003.



British Airways a declarat ca piata a ramas neschimbata in martie fata de luna februrie a acestui an.



Companille aeriene au fost cel mai grav afectate de scaderea considerabila a increderii consumatorilor in lunile martie si respectiv aprilie 2003, ca urmare a conflictului din Orientul Mijlociu precum si a epidemiei de Sars.



Luna trecuta aceeasi companie a avertizat investitorii ca veniturile nu vor creste cu mai mult de 2-3% in anul financiar urmator, adica pana in martie 2005. In acelasi timp, British Airways se va confrunta cu costuri sporite de 300 pana la 400 de milioane de lire sterline pe fondul cresterilor inregistrate la pretul combustibilului, la contributiile la pensii, la salariile datorate personalului si la taxele de aterizare.



KLM a raportat o crestere la fel de brusca a traficului de pasageri, de 8% fata de anul trecut. Capacitatea a crescut in aceeasi perioada cu doar 1%. Traficul intercontinental de pasageri la clasa business a inregistrat o crestere de 12%, iar o campanie de promotii speciale a condus la sporirea cu 11% a traficului european, pe baza unei capacitati cu 4% mai mari.



Ryanair, cea mai mare companie aeriana cu costuri scazute din Europa, a inregistrat o crestere de 51% in numarul rezervarilor in luna martie, ajungand la 2,1 milioane. Aceasta inseamna un total de 23,1 milioane pentru intreg anul financiar pana la sfarsitul lunii martie 2005, adica o crestere de 47,1% de la 15,7 milioane inregistrate in anul precedent. Ryanair a vandut mai multe locuri decaat British Airways, nu numai in Marea Britanie, ci si in restul Europei.