Business Internaţional

Vremea mai calda a dus petrolul cu 3% in jos, intr-o singura zi

05.01.2005, 00:00 12



Datorita temperaturilor relativ ridicate din nordul SUA, pretul titeiului de referinta american (US light crude) a coborat, luni, cu 1,33 dolari, ajungand la 42,12 dolari/baril, relateaza BBCNews. Totusi, in Asia, pretul titeiului cu livrare in februarie, a crescut la 42,30 de dolari/baril.



De luni, contractele futures cu petrol de pe bursa din New York nu au inregistrat evolutii seminifcative, dupa ce au inregistrat scaderea de 3,1%, in conditiile reducerii cererii de combustibil.



Ieri seara(ora Romaniei) petrolul se tranzactiona la New York (ora locala 08:51) la 42,08 dolari/baril.



In zilele urmatoare, se asteapta in continuare temperaturi peste nivelul normal al perioadei, iar analistii preconizeaza alte scaderi ale pretului la petrol, chiar daca acestea sunt considerate temporare.



In ciuda scaderii de peste 12 dolari pentru un baril, de la nivelul record atins spre sfarsitul lui octombrie, pretul petrolului este totusi cu 30% mai mare decat anul trecut.



Preturile crescusera saptamana trecuta, dupa atacurile din Riyadh, capitala Arabiei Saudite. "Piata intrase in panica insa frica s-a evaporat in cele din urma.. dupa ce situatia s-a calmat", a declarat Deborah White, economist la SG Securities.



Pana pe 10 ianuarie, cererea de combustibil pentru incalzire se va situa cu 26% sub nivelul normal, conform agentiei de previziuni Weather Derivatives din Missouri.



Cererea totala pentru combustibil de incalzire se estimeaza a fi cu 29% sub nivelul normal, pentru aprima saptamana a anului, dupa ce in ultima saptamana a lui 2004 s-a situat cu 16% sub normal, conform CNNMoney.



"Atat vremea mai calda din perioada urmatoare cat si majorarile stocurilor" determina scadedrea preturilor, a declarat Tetsu Emori, de la Mitsui Bussan Futures din Tokyo. "Nu prea cred insa ca preturile vor scadea sub 40 de dolari pe baril", a afirmat Emori, citat de Bloomberg.



"In lipsa unor probleme la lanturile de livrare, este destul loc pentru ca preturile sa scada, daca vremea se mentine calda", a afirmat Fadel Gheit, analist al Oppenheimer. Gheit crede ca preturile la titei sunt totusi cu mult peste cat ar trebui sa fie. "Avem insa de a face cu importante manevre speculative, care pot afecta preturile in ambele sensuri, si de aceea nu se poate garanta continuarea evolutiei din prezent", a precizat acesta. dan.zavoianu@zf.ro