Business Internaţional

Warner Music isi listeaza actiunile la bursa

14.03.2005, 00:00 16

Warner Music a declarat ca preconizeaza sa obtina 750 milioane de dolari (559,33 milioane euro) printr-o oferta publica de vanzare de actiuni, relateaza Financial Times.


Prin aceasta actiune, Warner va deveni cel mai mare grup din industria muzicala listat pe piata bursiera.


Succesul ofertei publice initiale ar putea convinge si Vivendi Universal, parintele francez al Universal Music, sa ia in considerare listarea partiala a actiunilor la bursa. Aceasta oferta publica initiala planuita pentru urmatoarele 30-60 de zile, vine dupa ce Times Warner a vandut compania unui consortiu financiar pentru suma de 2,6 mld. euro.


Time Warner are dreptul de rascumparare a 15 procente din actiunile Warner Music printr-o intelegere incheiata cu proprietarii actuali, care le garanteaza o reducere semnificativa la valoarea de piata a actiunilor, timp de trei ani. Ei au adaugat ca pretul actiunilor care pot fi cumparate de Time Warner va fi de 75 procente din valoarea de piata a actiunilor. Warner Music a justificat aceasta listare pe piata bursiera prin fluxuri de trezorerie solide, venituri stabile si un grup mare de artisti de succes contractati, precum: Linking Park, Simple Plan, Madonna si Josh Groan, dar si o istorie  care cuprinde legende ca The Doors si Aretha Franklin. Compania a adaugat ca a terminat un plan de restructurare in valoare de 250 mil. dolari (186 mil. euro).


Cifrele date publicitatii de Warner Music arata un profit net de 36 mil. dolari (26,84 mil. euro) obtinut pe baza unor vanzari pe ultimul semestru ale anului 2004 in valoare de 1,09 mld. dolari (812 mil. euro) contracarand pierderea de 1,15 mld. dolari (857 mil. euro) din aceeasi perioada a anului 2003.


Compania a admis ca pot exista si riscuri: "Auditorii nostri externi au identificat slabiciuni in controalele interne ale companiei, care ar putea afecta capacitatea de a asigura raporturi financiare de incredere la momentul oportun". Totusi, ei au adaugat ca au luat masuri pentru a preveni aparitia acestor probleme.


Warner nu a dezvaluit ce procentaj din actiunile companiei va fi vandut prin aceasta listare la bursa si la ce pret. Singurul lucru cert este ca grupul este evaluat la 5 mld. dolari (3,73 mld. euro).