Business Internaţional

Warren Buffett de China şi-a început afacerile cu 4.000 $ şi acum are o avere de 2,6 mld. $

Guo Guangchang (stg.) investeşte doar pe termen lung şi este interesat de aproape orice domeniu, aşa cum face şi mentorul său Warren Buffett

Warren Buffett de China şi-a început afacerile cu 4.000 $ şi acum are o avere de 2,6 mld. $

Autor: Bogdan Cojocaru

05.06.2011, 23:36 878

Guo Guangchang, fondator şi preşedinte al Fosun, cel mai mareconglomerat industrial privat din China, vrea să fie ca WarrenBuffett, cel mai celebru investitor american şi unul dintre cei maibogaţi oameni din lume, scrie Financial Times.

Când Guo a anunţat că Fosun a cumpărat o participaţie la FolliFollie, un brand de produse de lux din Grecia, a menţionat exemplullui Buffett de două ori într-o jumătate de oră pentru a face clarăintenţia lui de a-şi transforma compania dintr-un conglomeratindustrial într-o companie strategică de investiţii, asemănătoarecu Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii al lui Buffet.

"Buffett se axează pe talentele de investitor şi mereu ţin înminte unul dintre citatele lui", spune Guo. Omul de afaceri chinezse referă la un aforism al lui Benjamin Graham, mentorul luiBuffett, pentru a-şi ilustra admiraţia pentru legendarul investitoramerican: "Pe termen scurt, bursa de acţiuni se comportă ca omaşină de vot, dar pe termen lung se poartă ca o maşină decântărit".

"Când ne gândim să investim într-o companie, nu ne uităm lafluctuaţiile pe termen scurt ale acţiunilor. Credem că valoarea petermen lung a companiilor este cel mai important factor", afirmăGuo Guang­chang.

Prin termen lung trebuie înţeles cel puţin cinci, zece sau chiar20 de ani, a adăugat el. Guo a fondat Fosun în 1992 împreună cutrei colegi de universitate, investind 4.000 de dolari. Anul trecutomul de afaceri s-a clasat pe locul 43 în topul celor mai bogatepersoane din China continentală, cu o avere de 2,6 miliarde dedolari. În 20 de ani Fosun a devenit una dintre cele mai puternicecompanii chineze. Listată la Hong Kong, ea are investiţii îndomeniul farmaceutic şi al sănătăţii, imobiliar, al oţelului,mineritului şi retail-ului. Anul trecut Fosun a înregistratvenituri de 6,8 miliarde de dolari. În acest an compania aînfiinţat un fond de private equity de 600 de milioane de dolari cuPrudential Financial din SUA. Un fost consilier al board-ului Fosuna declarat că conglomeratul industrial reprezintă "o cheie caredeschide uşile în China", care ajută brandurile străine faimoase săprofite de creşterea consumului de pe piaţa locală şi să devinăastfel mai bogate.

Chiar Guo spune că Fosun are rol de "ajutor". Politica grupuluieste de a lăsa managementul companiilor străine în seama lor. "Lerespectăm dreptul de a se conduce", spune el.

Folli Follie, care deţine 100 de magazine în China, este un bunexemplu, adaugă el. Omul de afaceri chinez a cheltuit 84,5 milioanede dolari pentru a cumpăra 9,5% din această companie. Fosun şi-amajorat recent la aproape 10% participaţia la grupul turisticfrancez Club Med, care intenţionează ca în cinci ani să facă dinturiştii chinezi a doua mare bază de clienţi.

Guo a atenţionat că Folli Follie şi Club Med sunt doar vârfulicebergului. El a subliniat că are planuri pentru un proiectcomercial care să implice un număr mare de branduri şi afaceri careau nevoie de ajutorul Fosun pentru a face bani în China.

Teoretic, orice companie străină, cu activităţi în oricedomeniu, listată sau nelistată, ar putea reprezenta o ţintă atâtatimp cât se încadrează în strategia Fosun de a "lega im­pul­sulcreşterii Chinei de resursele lumii pentru a crea o combinaţiesolidă", a spus omul de afa­ceri. Fosun nu este interesat doar înbranduri din moda de lux. "Toate domeniile con­su­mu­lui chinezcresc rapid", a subliniat Guo.

Warren Buffett, unul dintre cei mai inspiraţi investitoridin lume

Buffett, supranumit "Oracolul din Omaha", este principalulacţionar, preşedintele şi CEO-ul companiei de investiţii BerkshireHathaway. El are o prezenţă constantă în primele locuri aletopurilor celor mai bogaţi oameni ai planetei, dar este recunoscutşi ca un filantrop foarte activ. De altfel, el a promis că va da99% din averea sa în scopuri caritabile, în special prinintermediul Fundaţiei Gates. Istoria Berkshire începe în 1839 şiporneşte de la o companie de textile care în prezent are operaţiuniîn domenii precum transportul feroviar, dulciuri, retail, bricolaj,electrocasnice, bijuterii, media şi utilităţi.