Business Internaţional

Whirlpool ar putea construi o fabrica de 150 milioane de euro in Polonia

18.03.2004, 00:00 23



Producatorul american de electrocasnice Whirlpool ar urma sa decida pana la finalul lunii martie daca va investi 150 milioane de euro (185,6 milioane de dolari) in constructia unei fabrici in Polonia, a indicat agentia pentru investitii straine de la Varsovia.



Sebastian Mikosz, director adjunct al agentiei PAIiIZ, a declarat ca Polonia a propus Whirlpool sa-si extinda operatiunile din Wroclaw, localitate din sud-vestul tarii unde detine deja fabrica de electrocasnice Polar.



Marti, compania americana Gillette a anuntat ca va construi o fabrica in localitatea Lodz din centrul Poloniei, proiectul avand o valoare de 120 milioane de euro si fiind considerat drept un element care poate atrage si alti investitori.



"Urmatorul pe lista ar fi Whirlpool, care ne-a promis un raspuns in ultima saptamana din martie cu privire la o investitie de circa 150 milioane de euro; principalul concurent pare sa fie Republica Ceha", a afirmat Mikosz.



Presa poloneza a indicat ca si Slovacia este in cursa pentru noua fabrica, care va produce masini de spalat rufe, masini de spalat vase si aragazuri.



Reputatia Poloniei ca baza de productie a avut de suferit in aceasta luna, cand constructorul auto sud-coreean Hyundai a decis sa construiasca o uzina de 700 milioane de euro in statul vecin Slovacia, devenind al treilea grup auto din tot atatia ani care a trecut pe langa Polonia.



Mikosz a apreciat, insa, ca atitudinile se amelioreaza in randul investitorilor corporatisti, in perspectiva aderarii statului la Uniunea Europeana.



"Observ in mod clar o schimbare in bine a sentimentului investitorilor. Principala problema a fost ca, in ultima vreme, s-a vorbit numai de Hyundai. Exista multe investitii mai mici, de marimea investitiei Gillette sau mai reduse; din noiembrie, am asistat la o reanimare a interesului pentru Polonia, legata de intrarea in Uniunea Europeana", a declarat oficialul.



Investitorii considera ca birocratia, impozitele si costurile salariale ridicate, precum si starea deplorabila a infrastructurii rutiere se afla printre dezavantajele Poloniei.



Potrivit PAIiIZ, investitiile straine directe realizate in Polonia au totalizat aproape 6 miliarde de dolari in 2003 si ar trebui sa creasca cu o treime in acest an.