Business Internaţional

Wolfensohn pleaca de la Banca Mondiala. Se cauta un american

05.01.2005, 00:00 17



James Wolfensohn, presedintele Bancii Mondiale, a informat administratia Bush ca va parasi functia in luna iunie a acestui an, relateaza CNN Money.



Wolfensohn va renunta la presedintia Bancii Mondiale dupa zece ani in care a ocupat aceasta pozitie.



"Jim Wolfensohn l-a anuntat pe secretarul Trezoreriei (John Snow) ca nu urmareste sa obtina un al treilea mandat la conducerea bancii", a declarat Rob Nichols, purtatorul de cuvant al Trezoreriei americane.



Totusi, persoane apropiate situatiei spun ca actualul presedinte ar fi dorit sa continue cu un al treilea mandat, dar eforturile sale pe langa administratia de la Washington in acest sens au esuat, scrie BBC News. Administratia Bush a hotarat sa numeasca o alta persoana la carma agentiei.



"In cautarea unui succesor, am inceput discutiile cu ceilalti actionari pentru a desfasura procesul de desemnare a unei alte persoane. Procesul va fi deschis, tranparent si cooperant", a adaugat Nichols.



Printre potentialii candidati s-ar putea afla, potrivit speculatiilor, Robert Zoellick, negociator sef al Departamentului Comercial al SUA, cu toate ca el a evitat in mod repetat sa isi exprime macar intentia daca urmeaza sa demisioneze din functia pe care o ocupa in acest moment.



Desemnat initial de catre presedintele Bill Clinton, Wolfensohn, cetatean american nascut in Australia, a reusit sa revigoreze activitatea bancii prin restructurarea personalului administrativ si renuntarea la birocratii care condusesera pana atunci banca.



Intr-un comunicat, Snow l-a apreciat pe Wolfensohn pentru munca sa din ultimi zece ani in fruntea Bancii Mondiale, organizatie care asigura anual fonduri de aproape 20 mld. dolari (14,8 mld. euro) celor mai sarace tari din lume.



"Prin conducerea lui Jim, Banca Mondiala este astazi o organizatie de dezvoltare mult mai dinamica si mai eficienta. Eu consider ca realizarile lui sunt istorice", a afirmat Snow.



Snow a mai adaugat ca spera sa aiba o colaborare stransa cu Wolfensohn in urmatoarele sase luni, "care sunt extrem de importante, avand in vedere ca vom trece printr-un proces de tranzitie".



In perioada de aproape un deceniu pe care a petrecut-o la Banca Mondiala, Wolfensohn a insistat asupra necesitatii desfasurarii unor eforturi sustinute in lupta impotriva saraciei in tarile in curs de dezvoltare. De asemenea, a dus o campanie de succes pentru reducerea datoriilor cu care erau impovarate unele dintre cele mai sarace state din lume.



SUA e tara care hotaraste in mod traditional cine se va afla la conducerea bancii, statul american fiind cel mai important actionar dintre cele 184 de guverne care formeaza actionariatul institutiei. Printr-un acord informal, Banca Mondiala este condusa de un american, iar organizatia-sora a acesteia, Fondul Monetar International de catre un european.



Un membru al Consiliului de Administratie al Bancii Mondiale a spus ca au avut loc discutii neoficiale intre SUA si principalele state europene care fondeaza banca in legatura cu plecarea lui Wolfensohn, dar a declarat ca nu exista candidati favoriti la preluarea functiei, in acest moment.



Desi traditia cere un american pentru functia de presedinte la Banca Mondiala, este posibil ca un numar mare de state in curs de dezvoltare sa faca presiuni pentru largirea spectrului de candidati din care va fi ales viitorul presedinte. Cateva state mai putin dezvoltate s-au aratat dezamagite atunci cand Rodrigo Rato, candidatul european, a fost desemnat la conducerea Fondului Monetar International in luna mai a anului trecut, invingandu-l in aceasta cursa pe Mohamed El-Erian, un egiptean care a facut parte din personalul director al fondului.



Pe langa Zoellick, caruia majoritatea observatorilor ii acorda cele mai mari sanse, printre posibilii candidati la succesiune se afla John Taylor, subsecretar al Trezoreriei pe afaceri externe, Christine Todd Whitman, ex-director la Agentia de Protectie a Mediului si Colin Powell, secretar de stat.



Reprezentantii Trezoreriei americane au refuzat sa comenteze asupra posibilitatii luarii in calcul a unui candidat din afara SUA, limitandu-se la a preciza ca se cauta "cea mai potrivita persoana pentru aceasta pozitie".