Business Internaţional

Zona euro are in sfarsit o plasa de protectie care sa o apere de viitoarele crize

Jean-Claude Junker, seful consiliului ministrilor de finante din zona euro, lauda Spania si Portugalia pentru masurile de austeritate luate. Fara acestea, euro se afla probabil mult mai jos de valoarea de circa 1,20 de dolari (FOTO: Reuters)

Jean-Claude Junker, seful consiliului ministrilor de finante din zona euro, lauda Spania si Portugalia pentru masurile de austeritate luate. Fara acestea, euro se afla probabil mult mai jos de valoarea de circa 1,20 de dolari (FOTO: Reuters)

09.06.2010, 00:00 20

Ministri de finante din zona euro si-au dat acordul final pentrupachetul financiar salvator in valoare de 440 mld. euro, si auanuntat ca entitatea special creata pentru a acorda credite deurgenta va tinti catre cel mai bun rating, scrie The Wall StreetJournal.

In acelasi timp, Fondul Monetar International, in prezentimplicat in ajutorarea statelor din zona euro, a cerut batranuluicontinent sa isi restructureze sectorul bancar si sa mearga maideparte decat actualele propuneri in ceea ce priveste administrareacomuna a bugetelor nationale.

Intalnirile de la nivel inalt au dus cele 16 state ale zoneieuro mai aproape de o uniune fiscala. In incercarea de a obtineratingul AAA pentru vehiculul financiar, Germania, Franta si alteeconomii puternice vor folosi ratingurile proprii pentru a sustinecelelalte state, cu calificative mai slabe.

Vehiculul care va emite obligatiuni comune este cel maiimportant program de aceasta natura, avand o valoare totala de 750mld. euro, la care contribuie Fondul Monetar International, stateledin zona euro si Comisia Europeana - ramura executiva a UniuniiEuropene. Incheierea formala a acordului privind creareavehiculului financiar ar putea oferi pietelor confort si ar puteasa le asigure de abilitatea zonei euro de a-si finantadatoriile.

Tinta este cel mai bun rating

Acordul pregateste masa de negocieri pentru autoritati siagentiile de rating, pentru ca acestea sa puna la punct mai multedetalii. Zona euro a fost de acord luna trecuta ca membrii sai sasustina programul cu garantii pentru credite, garantiiproportionale cu participatia in cadrul Bancii Centrale Europene -in principal in functie de forta economica. Vehiculul financiar vaimprumuta de pe pietele de capital pentru a se finanta.

OficialiiUE s-au luptat timp de mai multe saptamani pentru a gasi o solutiepentru cazul in care un stat care a primit ajutor ar intra inincapacitate de plata. Cine va suporta pierderile si ce garantiitrebuie activate? Raspunsul ar ajuta la stabilirea gradului in carecreditorii vor dori protectie si ce rata a dobanzii ar putea cere.Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice, a spus castatele au cazut de acord sa ofere garantii cu 20% mai mari decatparticipatia lor in cadrul BCE, pentru a preveni aparitia unorprobleme de finantare. Acesta, a spus el, este "unul dintreelementele" care ar trebui sa ne asigure "cel mai bun rating".

Un alt element este "o rezerva financiara care ofera protectiesuplimentara" fata de garantiile oferite, potrivit unei declaratiia autoritatilor din zona euro. Statele din zona euro au cazut deacord luna trecuta ca vehiculul salvator sa fie o entitate de tipuloff-balance sheet (activele sau datoriile nu apar in bilant) carestrange bani sustinut de garantiile membrilor. Entitatea arimprumuta apoi banii pe care ii obtine statelor membre cu problemefiscale.

Cine este ascultator primeste mai ieftin

Ministrii de finante sunt in continuare ingrijorati dedeficitele bugetare ale celor mai slabe verigi ale grupului. Spaniasi Portugalia au adoptat masuri "curajoase" pentru a-si reducedeficitele, insa va fi necesara "consolidare suplimentara" inurmatorii ani, potrivit lui Jean-Claude Junker, primul-ministru alstatului Luxemburg si presedintele consiliului statelor din zonaeuro.

La inceputul saptamanii FMI a vorbit despre necesitatea caEuropa sa gaseasca raspuns pentru problema guvernarii fiscale petermen lung, altfel spus, cum membrii din zona euro pot asigura caceilalti manifesta prudenta in ceea ce priveste impozitarea sicheltuielile.

Fondul a mai anuntat ca este de acord cu propunerile ComisieiEuropene privind inasprirea supravegherii bugetare, insa a cerut"schimbari mai ambitioase" pentru ca regulile sa nu fie incalcate.El a mai propus realizarea de catre UE a unei emisiuni deobligatiuni ca imbold pentru state sa isi tina in frau deficitele.Conform acestui plan, statele care s-au supus regulilor fiscale sevor putea imprumuta mai ieftin.