Companii

A&D Pharma: Trebuie sa ne ridicam cota de piata la 25% din retail

A&D Pharma: Trebuie sa ne ridicam cota de piata la 25% din retail

Florin Buligoanea, directorul financiar al A&D Pharma: Pana acum, cresterea A&D Pharma a fost de 50% de an, in conditiile in care ar fi putut fi de 60% sau mai mult, daca aveam sumele necesare. In acest fel (prin contractarea imprumutului de 100 mil. euro - n. red.) nu vrem sa pierdem nicio oportunitate care ar putea sa apara.

04.08.2006, 18:24 269

Florin Buligoanea, directorul financiar al A&D Pharma, spune ca grupul isi va extinde puternic operatiunile, dupa ce luna trecuta compania a finalizat contractarea unui credit sindicalizat in valoare de 100 de milioane de euro.
"Pana in acest moment, cresterea A&D Pharma a fost de 50% de an, in conditiile in care ar fi putut fi de 60% sau mai mult, daca aveam sumele necesare. In acest fel (prin contractarea imprumutului de 100 mil. euro - n. red.) nu vrem sa pierdem nicio oportunitate care ar putea sa apara", a spus Florin Buligoanea.
Concret, banii vor fi folositi pentru cresterea rapida a business-ului A&D Pharma, atat pentru cresterea capitalului circulant, cat si pentru modernizarea retelei de depozite, extinderea retelei de farmacii Sensiblu, dezvoltarea portofoliului de servicii ale ambelor companii, implementarea de noi servicii logistice si de IT&C, dar si achizitii.
"Tintim o cota de piata mai mare, dar in acelasi timp ne dorim si o crestere a profitabilitatii. Actionarii vor sa vada valoare adaugata. Fondurile obtinute vor fi folosite pentru modernizarea retelei de depozite Mediplus si extinderea retelei Sensiblu", a completat Dragos Dinu, director executiv al A&D Pharma.
Astfel, unul dintre obiectivele principale ale A&D Pharma este atingerea unei cote de piata de 25% pe segmentul distributiei in retelele de farmacii, de la 18,2% cat avea Mediplus (firma de distributie din cadrul grupului) la finele anului trecut. Tot atunci, Mediplus detinea o cota de 16,2% din piata de distributie consolidata (farmacii si spitale).
Potrivit oficialilor, grupul se va implica in mai multe proiecte decat pana in prezent, neexcluzand achizitia unei companii de pe piata locala.
"In momentul de fata, avem posibilitatea sa ne uitam peste tot. Am fost prima companie care a facut un pas in merger&acquisitions (fuziuni si achizitii - n. red.), iar incepand cu acest moment posibilitatile noastre sunt mult mai multe", a afirmat Buligoanea.
Ideea contractarii unui credit de o asemenea anvergura s-a vehiculat pentru prima data la putin timp dupa ce A&D Pharma a finalizat achizitia lantului de farmacii Europharm de la compania britanica GlaxoSmithKline, la sfarsitul anului trecut.
"Primul pas pe care l-am facut a fost gasirea unui consultant, iar prima companie la care am mers a fost Deloitte Romania", a mai spus Buligoanea.
A&D Pharma a adresat o invitatie bancilor pentru a strange de pe piata 70 de milioane de euro, insa subscrierile au depasit suma initiala cu 50%.
Citibank a fost aranjorul imprumutului sindicalizat, contractat de la un numar de unsprezece banci - Alpha Bank (Filiala din Londra), Banca Romaneasca, EFG Private Bank (Luxemburg), BRD Group Societe Generale, Bank Austria Creditanstalt/HVB Bank, ING Bank, Investkredit Bank, MKB Bank (Filiala din Londra), Piraeus Bank, Raiffeisen Bank Romania.
Consultantul A&D Pharma in aceasta tranzactie a fost Deloitte Romania, din care fac parte Deloitte Audit SRL, Deloitte Consultanta SRL si Deloitte Reorganizare SRL. Acestea sunt afiliate la Deloitte Central Europe Holdings Limited.
Grupul A&D Pharma a fost fondat in 1994, prima divizie a companiei purtand numele de Plurifarm. In 1997, apare distribuitorul de medicamente Mediplus si prima farmacie Sensiblu.
Cifra de afaceri a A&D Pharma a crescut puternic de la 41,5 milioane de euro in 2000, la 283,7 mil. euro in 2005. Estimarile reprezentantilor companiei pentru acest an indica atingerea pragului de 440 de milioane de euro.
Numarul unitatilor Sensiblu a crescut de la 20 in anul 2000 la 177 la finele anului trecut, dupa achizitia Europharm.
Imprumutul primit de A&D Pharma, cel mai mare de pe piata farmaceutica locala de pana acum, ar putea determina modificarea strategiilor principalilor competitori.
Pe segmentul farmaciilor, cei mai importanti jucatori sunt, pe langa Sensiblu, lanturile Help Net, Catena, City Pharma sau Dona. In domeniul distributiei de medicamente Mediplus concureaza cu Relad, Europharm Distributie, Fildas Trading, Polisano, Farmexpert, Farmexim sau Montero. Spre deosebire de alte tari, distributia de medicamente in Romania este foarte fragmentata, situatie care se va schimba in perioada urmatoare pe masura ce multi jucatori vor fi obligati sa iasa din piata.