Companii

Abbott ia in considerare o fabrica in Romånia

08.06.2005, 18:45 39

Producatorul farmaceutic american Abbott Laboratories s-a aratat interesat de construirea unei unitati de productie in Romånia, in contextul in care investitiile realizate påna acum pe piata locala au fost orientate cu precadere spre programele de cercetare.

a??Ne uitam sa sprijinim si sa derulam potentiale programe de cercetare pe piata farmaceutica romåneasca, dar nu excludem in viitor investitiile in capacitati de fabricatie. Este insa devreme sa spunem cånd se va schimba strategia Abbott in aceasta directie, in prezent fiind orientata spre cercetarea si dezvoltarea de molecule noia??, a declarat la inceputul acestei saptamåni directorul general al Abbott pentru Europa de Est, Bertrand Le Gall.

El a aratat ca intentia Abbott are in vedere potentialul semnificativ de crestere al pietei romånesti de profil.

Potrivit oficialului Abbott, dezvoltarea subsidiarei romånesti ar putea fi impulsionata si de eventuale masuri pentru eliminarea dificultatilor de finantare a programelor din sistemul medical.

Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 12 milioane de dolari, pentru 2005 oficialii companiei estimånd o crestere in linie cu cea a pietei farmeceutice (rata de crestere preconizata la 10-15%). Potrivit firmei de cercetare Cegedim, Abbott ocupa anul trecut locul 24 in topul producatorilor de medicamente din Romånia, cu o cota de 1,1% din piata.

Cele mai bine våndute produse ale companiei sunt cele din aria antiinfectioaselor, tratamentul HIV si agentii folositi in diagnosticarea diferitelor boli.

In perioda urmatoare, Abbott va lansa medicamentul Tarka destinat afectiunilor cardiovasculare si Humira - anticorpi monoclonali umani pentru poliartrita.

In ceea ce priveste intrarea pe piata genericelor si o eventuala achizitie pe acest segment, Le Gall a precizat ca Abbott vrea sa se axeze, deocamdata, numai pe dezvoltarea de medicamente noi.

a??Expirarea patentelor si fabricarea medicamentelor noastre de catre producatorii generici sunt regulile acestei piete. Principalele noastre obiective sunt ca acestea sa fie realizate la cea mai buna calitate si sa venim pe piata cu alte produse inovatoarea??, a explicat Le Gall.

Abbott Romånia a lansat ieri programul a??Anestezie fara riscuria??, destinat instruirii medicilor anestezisti pentru folosirea celor mai moderne metode in domeniu.

Programul consta intr-o unitate medicala mobila, in care specialistii vor sustine o serie de sesiuni de training si simulari pentru medicii anestezisti din centrele universitare din Bucuresti, TÃ¥rgu-Mures, Cluj-Napoca si Timisoara.

a??Investitia in acest proiect se ridica la 1,5 milioane de dolari si cuprinde utilarea camionului, calatoriile in tara si instruirea medicilora??, a afirmat directorul general al Abbott Romånia, Ovidiu Popescu.

Un alt proiect important derulat de Abbott este cel destinat copiilor infectati cu virusul HIV din Constanta.

a??Investitiile in proiectul de la Constanta totalizeaza cinci milioane de dolari pe an si consta in tratarea a 500 de copii infectati cu HIVa??, a mai spus Popescu.

De asemenea, Abbott a investit in renovarea sectiei de pediatrie a spitalului din Constanta si a construit o casa in care locuiesc zece orfani bolnavi de SIDA.

Cu sediul la Chicago, Abbott este prezenta in 130 de state si a realizat anul trecut un profit net de 3,2 miliarde de dolari la o cifra a vånzarilor de 19,7 miliarde de dolari.