Companii

Advent incepe investitiile in Terapia

16.01.2004, 00:00 34



La cateva luni dupa preluarea producatorului de medicamente Terapia Cluj -Napoca, grupul financiar american Advent International incepe investitiile programate pentru continuarea modernizarii companiei.



Astfel, Advent, care detine circa 94% din actiunile Terapia, va majora luna viitoare cu 4 milioane de dolari capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiei de preluare a Terapia a fost de circa 45 de milioane de dolari.



"Banii din majorarea de capital vor fi folositi pentru investitii in echipamente pentru divizia de injectabile, cresterea capitalului de lucru, dezvoltarea activitatii de distributie, dezvoltarea si achizitia de noi produse farmaceutice, precum si indeplinirea obligatiilor de mediu", a declarat pentru ZF Emma Popa - Radu, reprezentantul Advent in Romania.



Advent, unul din cele mai importanti administratori de fonduri de investitii din lume, a preluat Terapia cu intentia declarata de a-i dubla valoarea in urmatorii patru ani, pentru a vinde apoi catre un investitor strategic interesat de Romania.



Cresterea cifrei de afaceri si, implicit a valorii companiei, urmeaza sa vina atat din exporturi pe pietele estice cat si din lansarea de noi produse pe piata interna, conform reprezentantilor Advent.



Compania va trebui sa investeasca astfel in dezvoltarea de produse noi sau achizitia unora deja inregistrate, precum si in cresterea diviziei sale de distributie.



Terapia este in prezent, cu o cota de piata de 3,7%, al doilea producator roman de medicamente (dupa Sicomed Bucuresti) si al cincilea jucator pe o piata fragmentata de peste 600 milioane euro anual, dupa GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Novartis (Elvetia), Pfizer (Statele Unite) si Sicomed. Compania are in prezent o cifra de afaceri anuala de peste 32 de milioane de dolari si un profit net de 7 - 8 milioane dolari



Terapia a fost detinuta, inainte de Advent, tot de investitori financiari, care au inceput in 2000 un proces complex de restructurare (anjumatatirea personalului, formarea unei noi echipe de management, investitii pentru atingerea standardelor GMP, lansarea de produse noi) ce va fi continuat de Advent.
laurentiu.ispir@zf.ro