Companii

Afacere Union Fenosa cu Electrica de 15 mil. euro

07.12.2004, 00:00 25

Grupul energetic spaniol Union Fenosa va derula un contract de 15,3 milioane euro pentru dezvoltarea unui sistem informatic de management comercial in trei filiale ale societatii Electrica, au spus pentru ZF surse apropiate afacerii. Compania specializata a grupului spaniol, Soluziona SA, va dezvolta implementarea noului sistem informatic Open in filialele Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord.
Union Fenosa, al treilea grup energetic din Spania, a participat in prima faza a privatizarii Electrica Oltenia si Electrica Moldova, insa ulterior nu a mai continuat cursa. Chiar daca spaniolii nu au avut succes pana acum la privatizarea Electrica, ei raman in continuare interesati de afaceri cu distribuitorul roman de electricitate.
In ultimii ani, compania Soluziona (care face parte din grupul Union Fenosa) a incheiat mai multe contracte cu Electrica, oferind asistenta la nivelul dezvoltarii de sisteme informatice de gestiune, fie direct, fie prin intermediul Electrica Soluziona, joint venture constituit in august 2002 cu Electrica SA.
Afacerile Soluziona cu Electrica au inceput inca din 2000.
Electrica, una dintre cele mai mari companii de pe piata romaneasca, este angajata intr-un proces de modernizare a infrastructurii proprii.
In paralel, compania este in plin proces de privatizare. Cu 8 filiale in portofoliu si 8 milioane de clienti, compania a vandut deja pachetele majoritare de actiuni la filialele Banat si Dobrogea catre grupul energetic italian Enel.
Italienii urmeaza sa achite 112 milioane euro pentru 51% din actiunile celor doua filiale mai mici.
In acest moment, privatizarea Electrica Oltenia si Electrica Moldova este intr-o faza destul de avansata. Cehii de la CEZ au intrat in negocieri pentru achizitionarea pachetului de 51% din Electrica Oltenial, estimarile indicand o valoare a tranzactiei de circa 200 milioane euro, potrivit unor analisti citati de Reuters.
Concernul german E.ON a intrat in negocieri pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Electrica Moldova.
In paralel, privatizarea Muntenia Sud, filiala care asigura alimentarea cu energie a capitalei si care este supranumita "perla coroanei" Electrica, este si ea avansata. Firma de servicii profesionale PricewaterhouseCoopers este consultantul statului la privatizarea Muntenia Sud, afacere de care se intereseaza printre altii, Enel, CEZ si E.ON.
adrian.mirsanu@zf.ro