Companii

Afaceri in scadere pentru Romportmet in trimestrul al treilea

03.11.2005, 19:49 11

Afacerile operatorului portuar Romportmet Galati s-au redus in trimestrul al treilea, o data cu preluarea companiei de catre Mittal Steel Galati, dupa ce inregistrasera o crestere substantiala in prima jumatate a anului.

Cifra de afaceri a coborat in trimestrul incheiat in septembrie pana la 13 mil. lei (3,7 mil. euro), cu 25% mai putin comparativ cu trimestrul al doilea, cand afacerile Romportmet au depasit 18,2 mil. lei (5 mil. euro).

"Avand in vedere ponderea mare a prestatiei portuare pe care societatea o realizeaza in beneficiul Mittal Steel Galati, evolutiile de pe piata mondiala a otelului inregistrate in principal in trimestrele doi si trei au afectat activitatea societatii mai cu seama in trimestrul trei", se arata in raportul transmis de companie catre Rasdaq.

Mittal Steel Galati a preluat operatorul portuar in ideea de a-si reduce costurile, in conditiile in care 80% din activitatea companiei reprezinta livrari de bunuri pentru Mittal Steel, iar Romportmet ridica in mod constant tarifele pentru serviciile prestate.

Totusi, cifra de afaceri a operatorului portuar s-a ridicat in primele noua luni la aproape 44,6 mil. lei (12,3 mi. euro), ceea ce reprezinta o crestere cu 66% fata de perioada similara a anului trecut. In aceste conditii, profitul net al companiei s-a majorat cu peste 125%, atingand la finele lui septembrie 23,6 mil. lei (6,54 mil. euro). Romportmet isi mentine astfel o rata a profitabilitatii de peste 50%. Romportmet a fost preluat in luna septembrie de catre Mittal Steel Galati, in cadrul celei mai mari tranzactii de pana acum de pe RASDAQ, in valoare de 37,8 mil. euro, prin care a preluat un pachet de 78% din actiuni. Inaintea acestei tranzactii, Mittal detinea 11% din actiunile operatorului portuar prin intermediul Sidex Trading, actionarul majoritar fiind fondul de investitii Broadhurst, administrat de compania NCH. Mittal Steel controleaza in prezent 89% din actiunile Romportmet.

Actiunile Romportmet sunt listate pe Bursa Electronica RASDAQ, ultimul pret de tranzactionare fiind de 6,05 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 42 mil. euro.