Companii

Afacerile Bucovina Tex, in scadere cu 25%

20.10.2004, 00:00 68



Cifra de afaceri a companiei Bucovina Tex S.A. Radauti, unul dintre principalii producatori de tricotaje din Romania, a scazut cu 25% in 2004, ca urmare a lipsei de comenzi din partea clientilor traditionali ai firmei. Activitatea Bucovina Tex este, in procent de 98%, axata pe exporturi.



"In perioada martie-iunie nu am avut comenzi si am lucrat la numai 30-40 de procente din potentialul companiei. Aceasta stagnare a dus la o scadere semnificativa a cifrei de afaceri, de la aproape 200 de miliardee de lei in 2003, la 150 de miliarde in 2004 (3,6 milioane euro)", spune actionarul majoritar si directorul general al firmei, Aurel Olarean.



Directorul tehnic al Bucovina Tex, Paul Marin, spune ca situatia este generala pe piata de textile, deoarece companiile contractante trec printr-o perioada de tatonare primavara, pentru a lua o decizie privind firmele cu care vor incheia contracte la inceputul verii.



Pentru perioada de iulie-septembrie, principalii clienti Bucovina Tex - Hennes&Mauritz (Finlanda), Neckerman (Germania) si Texeurop (Franta) - au incheiat iarasi contracte cu compania, fapt care a permis reluarea activitatii la potential de 80-85%.



Compania are ca principala piata de desfacere tarile din Uniunea Europeana. In ultimul timp, Bucovina Tex S.A. si-a extims activitatea si in SUA si Canada.



"Apreciem ca industria textila romaneasca se afla pe un trend ascendent, datorita muncii calificate si destul de ieftine de la noi, a tehnologiei, in ciuda concurentei exercitate de statele asiatice sau chiar de tarile din vecinatate, precum Moldova, Bulgaria sau Turcia", continua Olarean.



Totusi, in ultimii ani, pe piata romaneasca au aparut multe firme straine.



"Din cauza concurentei, profiturile au scazut cu 10-15% pe an. Firmele straine vin cu o tehnologie dezvoltata si, ca sa ne aliniem, trebuie sa investim in utilaje o mare parte din profit", spune Marin. "In 2003, am investit in companie in jur de 35 de miliarde de lei", continua acesta.



In 2005, Bucovina Tex vrea sa se lanseze si pe plan intern.