Companii

Afacerile Kosarom au crescut cu 20% anul acesta

21.12.2004, 00:00 26

Grupul Kosarom, cu afaceri in industria carnii, va incheia acest an cu o cifra de afaceri de peste 30 milioane euro, cu cinci milioane euro mai mult fata de anul trecut, spune directorul de comunicare al companiei, Marius Toth.
Principala companie a grupului, care contribuie cu 40% la formarea cifrei de afaceri consolidate, este Kosarom Pascani, specializata in procesarea carnii de porc si de bovine. Din grup mai fac parte societatile Suinprod Roman, care detine o ferma pentru cresterea si ingrasarea porcilor si Agricola Targu Frumos, specializata in culturi vegetale si in exploatarea de ferme de bovine.
Agricola Targu Frumos opereaza patru ferme de productie vegetala, cu peste 2.000 de hectare de teren arabil, precum si o ferma zootehnica cu peste 1.000 de capete de bovine. Grupul a anuntat in aceasta vara intentia de a-sI vinde participatia majoritara pe care o detine la Agr-cola Targu Frumos, in cadrul unei tranzactii estimate la vremea respectiva peste 1,5 milioane de dolari. Decizia avea la baza necesitatea grupului de a se concentra asupra activitatilor sale de baza, si anume procesarea carnii de pasare si de porc si distributie.
Din grup mai face parte sI Avi Top IasI, specializata in cresterea si abatorizarea puilor.
La inceputul lunii noiembrie, conducerea Kosarom a anuntat ca va investi in urmatorii doi ani peste sapte milioane euro pentru construirea a doua noi abatoare, la Iasi si Pascani, o parte din fonduri putand fi obtinute prin programul SAPARD. Potrivit lui Toth, cele doua unitati vor fi specializate in sacrificarea porcilor si a pasarilor.
Kosarom a mai deschis in acest an o fabrica de nutreturi combinate pentru pasari si porci la Iasi.
Industria mezelurilor a fost estimata, anul trecut, la circa 260 de milioane de euro, in conditiile unei productii de peste 130.000 de tone. Principalii producatori sunt, pe langa Kosarom, Cris-Tim, Aldis Calarasi, Angst Ro si Tabco-Campofrio.
Din statisticile autoritatilor reiese ca ca 80% din fabricile de procesare a carnii ar ar putea fi inchise pana in 2007, pentru ca nu indeplinesc normele sanitar-veterinare impuse de UE. O situatie similara a fost intalnita si in cazul unor state care au aderat in acest an la UE si care au fost nevoite sa-si incheda sute de unitati pana ce acestea au indeplinit toate criteriile solicitate de autoritatile comunitare.
Din totalul de 1.317 fabrici de prelucrare a carnii, doar aproximativ 20% ar putea fi conforme cu standardele UE, dar acestea vor acoperi aproape 80% capacitatea totala de prelucrare din prezent.
stelian.negrea@zf.ro