Companii

Afacerile Lafarge au urcat cu 24,2%

03.08.2006, 19:22 16

Lafarge Romcim, subsidiara locala a grupului francez Lafarge in Romania, a realizat o crestere a vanzarilor de 24,2% in primul semestru al anului curent, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, datorita cresterii in volum cu 21,4%, potrivit raportului global al grupului.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca alte comentarii pana la inchiderea editiei.
Ritmul de crestere s-a accelerat in al doilea trimestru, avand in vedere ca in primele trei luni vanzarile de ciment ale Lafarge de pe piata locala s-au majorat cu circa 15,4%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Lafarge Romcim estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de circa 680 mil. lei (190 mil. euro), in crestere cu 7% fata de anul trecut. Insa, avand in vedere evolutia din primul semestru, previziunile initiale ar putea fi depasite.
Un ritm de crestere mai accelerat il vor inregistra si celelalte divizii ale francezilor in Romania, potrivit reprezentantilor companiei.
Lafarge este cel mai mare producator de ciment din lume si se afla printre liderii din industria materialelor de constructii.
Grupul francez a investit de la intrarea pe piata locala in 1997 peste 300 de milioane de euro pe pietele de ciment, betoane, agregate, gips-carton sau sisteme de acoperisuri.
Lafarge pregateste investitii de circa 100 de milioane de euro in perioada 2006-2012, in protectia mediului - respectarea normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana si in imbunatatirea productivitatii si a calitatii serviciilor. Francezii au investit anul trecut 20 mil. euro pe pietele de ciment, agregate si betoane si gips-carton.
Cererea semnificativa de pe piata din Romania a avut cea mai mare contributie la cresterea cu 93% a profitului operational al diviziei Lafarge din domeniul cimentului in Europa Centrala si de Est, la 79 mil. euro, de la 41 mil. euro in primul semestru al anului trecut.
La nivelul Europei Centrale si de Est, vanzarile de ciment ale grupului au avansat cu 27,5%. Profitul net al Lafarge a crescut in primul semestru la 548 de milioane de euro (699 de milioane de dolari), de la 359 de milioane de euro cu un an in urma.
Lafarge este unul dintre cele trei grupuri care controleaza piata romaneasca a cimentului, alaturi de Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania).
Operatiunile grupului sunt reprezentate in Romania de Lafarge Ciment (cunoscut sub fosta titulatura Lafarge Romcim), Lafarge Agregate si Betoane, respectiv Lafarge Arcom Gips.