Companii

Afacerile Transelectrica vor trece de 300 mil. euro

16.12.2004, 00:00 24

Compania Transelectrica estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 244 milioane euro (9.959 miliarde lei), in crestere cu aproape 28% in euro fata de anul anterior, cand valoarea inregistrata a fost de 190 mil. euro. Pentru anul viitor, este bugetata o valoare de 305 mil. euro.
Profitul brut ar putea ajunge la 4,9 milioane euro, pe fondul unor venituri preliminate de 252,1 milioane euro si a unor cheltuieli de 247,2 milioane euro.
In perioada ianuarie-octombrie, cifra de afaceri raportata de companie s-a situat la 201,3 milioane euro, nivel comparabil cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut. Profitul brut al Transelectrica a atins, insa, circa 15 milioane de euro, fata de 1,6 milioane euro in primele zece luni din 2003.
Creantele companiei insumau, la sfirsitul lunii octombrie, 84, 6 milioane euro, reprezentind in principal contravaloarea serviciilor prestate pentru Electrica. Pe de alta parte, Transelectrica avea datorii de circa 70 milioane euro.
Programul de investitii al companiei pentru acest an are o valoare de peste 116 milioane de euro si a fost realizat pina la sfirsitul lunii octombrie in proportie de aproape 80%.
Compania a cheltuit, totodata, 36,5 milioane euro pentru realizarea proiectelor de mentenanta, care totalizeaza la nivelul intregului an 45,2 milioane euro.
Transelectrica detine o retea de fibra optica, inchiriata unor companii prezente pe piata telecomunicatiilor.
Compania intentioneaza sa participe la infiintarea unei companii de telecomunicatii care sa exploateze reteaua.
Directorul general al Transelectrica, Ion Merfu, a declarat ieri ca societatea asteapta in luna ianuarie a anului viitor finalizarea unui studiu de specialitate care sa indice cea mai buna solutie pentru participarea la noua societate.
Potrivit lui Merfu, afacerile din domeniul telecomunicatiilor vor contribui in anii urmatori cu 5% la incasarile Transelectrica, dupa ce in acest an au adus venituri de 1-2 milioane euro.
Oficialii companiei afirma ca reteaua de fibra optica de peste 3.600 km va deveni operationala in luna februarie, iar intrarea pe piata telecomunicatiilor ar putea avea loc pana la jumatatea anului viitor.
Deja, exista o lista de pana la 10 investitori strategici interesati de o ascaoeiere cu Transelectrica si cu alti operatori energetici - Romgaz, Transgaz sau Distrigaz Sud pentru a forma o societate mixta in domeniul telecom.
Pe de alta parte, compania are programat un varf al investitiilor in 2005, cu o valoare de 150 milioane euro, fata de o medie de 100 milioane euro pe an.
Compania investeste masiv pentru a-si pune la punct infrastructura de transport a energiei electrice, cu atat mai mult cu cat este deja parte a pietei europene de energie, fiind membru al UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportatorilor de Energie din Europa)
Transelectrica se va lista in prima parte a anului viitor la Bursa de Valori Bucuresti cu un pachet de 5%, avand ca si consultant juridic angajat pentru aceasta operatiune casa de avocatura Popovici & Asociatii.
adrian.mirsanu@zf.ro