Companii

Agricola International investeste 4 mil. euro in doua fabrici

02.07.2004, 00:00 43



Cel mai mare producator intern de carne de pui din Romania, Agricola International Bacau, a definitivat o investitie de 4,3 milioane de euro din fonduri Sapard in modernizarea a doua fabrici - Conagra si Europrod - lansandu-se, astfel, pe piata semipreparatelor din carne de pui.



"Intram pe un segment de piata care se contureaza din ce in ce mai clar si care in tarile membre ale UE are deja o traditie. Pe de alta parte, nu mai vrem sa fim furnizori de materie prima, ci sa livram pietei produse cu o valoare adaugata mai mare", spune Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International.



Fabrica Conagra a beneficiat de o investitie de 2,2 milioane de euro prin care capacitatea de productie a fost marita de la 12 tone/zi la 30 de tone/zi."Targetul nostru este ca in primul an de activitate sa ajungem in primii 10 producatori de semipreparate din carne", spune Ani Stefanescu, directorul general al Conagra.



Agricola International a investit alte 2,1 milioane de euro in achizitionarea de utilaje pentru fabrica Europrod unde vor fi produse semipreparate din carne de tip "fast-food" si "ready-meal". "Am deschis un nou segment de piata si avem o capacitate de productie de 3.000 de tone/an. Obiectivul nostru este ca in 2005 sa devenim lider pe aceasta piata", afirma Vasile Roman, directorul general al Europrod.



Compania va mai investi in acest an aproape 1 milion de euro in modernizarea complexului de crestere a porcilor si in culturile de camp. "In ultimii 12 ani am investit peste 40 de milioane de dolari in modernizarea capacitatilor de productie", afirma Antochi.



Grupul Agricola International estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 90 de milioane de dolari, fata de 74 de milioane de dolari anul trecut. Compania a fost infiintata in 1992 cu actionar majoritar firma germana Moksel AG, care acum mai detine un pachet de 3%. Cea mai mare parte a actiunilor sunt detinute de un grup de investitori romani cu 97%, dar si SIF Moldova si Raiffeisen Bank cu pachete de sub 1%. Din grup mai fac parte Avicola Bacau, Suinprod (crescator de porci) si Aicbac (crescator de vaci). Firma detine o retea de 24 de magazine, 8 depozite en-gros in toata tara si are peste 3.000 de salariati. Compania mai produce salamuri crud-uscate si are si o fabrica de procesare a laptelui. Antochi sustine ca Agricola International produce si vinde zilnic 100 de tone de carne si preparate din carne si peste 300.000 de oua, din care 10% la export.



Industria crescatoare de pui traverseaza o perioada dificila care a dus anul trecut la cateva falimente, care a culminat cu problemele de la inceputul acestui an al celui de-al doilea mare producator autohton - Tec Miaco - care a pierdut doi investitori importanti si si-a redus capacitatea de productie pana la 60%. Problema cea mai mare a industriei autohtone a fost dublarea anul trecut a pretului la cereale (care reprezinta 65% din costurile unui kilogram de pui). Antochi se asteapta pentru acest an la o scadere a pretului cerealelor pe fondul unei recolte interne bune. Totusi, cel mai mare crescator de carne de pui din Turcia - Banvit - este pe cale sa obtina un imprumut din partea International Finance Corporation (IFC) pentru a pune bazele celei mai mari fabrici de crestere si procesare a puilor la Urziceni, cu o valoare anuntata de 40 de milioane de dolari si o capacitate de 40.000 de tone de carne de pui/an, dubla fata de liderul actual al pietei.
stelian.negrea@zf.ro