Companii

Alum a pierdut 5 mil. euro in primele trei luni

31.05.2005, 19:08 26

Alum Tulcea, principalul producator de alumina calcinata din Romania, folosita la obtinerea aluminiului, a obtinut in primele trei luni o cifra de afaceri de aproape 22 de milioane de euro (794,3 miliarde de lei) si o pierdere de aproape 5 mil. euro. Reprezentantii companiei nu au putut oferi informatii suplimentare.

Pentru acest an, conducerea companiei si-a propus cresterea capacitatii de productie, pentru a putea beneficia de conditiile favorabile de pe piata internationala, cresterea productivitatii, dezvoltarea tehnologiilor de lesiere dubla si calcinare pentru imbunatatirea calitatii, cat si extinderea portului propriu pentru a asigura o manipulare mai ieftina a bauxitei.

Compania produce oxid si hidroxid de aluminiu, ponderea acestor produse in totalul cifrei de afaceri pe ultimii trei ani fiind de 98%. Pe piata mondiala, Alum detine 0,3% din totalul productiei de alumina calcinata, fiind cel mai mare producator de alumina din Europa de Est.

Compania Pioche Consultants Limited, inregistrata in Belize, a cumparat in luna decembrie a anului trecut, prin intermediul Bursei Electronice RASDAQ, participatia societatii Balli Metal Bucuresti (67,69% din capitalul Alum), valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la peste 7,3 milioane euro. Conform informatiilor existente pe piata, Pioche este o societate a oligarhului rus Vitali Matsitski, cel care controleaza singurul producator de aluminiu primar din Romania, Alro Slatina. Societatea este listata pe RASDAQ si conform ultimei raportari, Pioche Consultants detine acum 67,69% din actiuni iar SIF Banat Crisana mai are un pachet de 23,87% din capitalul social.