Companii

Americanii de la AES Corporation incearca sa intre pe piata energiei

13.12.2004, 00:00 34

Grupul american AES Corporation, cu operatiuni pe pietele de energie de pe cinci continente, vrea sa intre de anul viitor cu operatiuni in Romania, fie in zona distributiei de electricitate, fie a capacitatilor de generare, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate investitorului american.
AES Corporation are pregatite fonduri in valoare de peste 1 mld. $ (770 mil. euro) pentru achizitii in Europa, iar Romania se afla in acest caz pe lista prioritatilor, mai spun sursele citate.
Reprezentantii AES Corporation nu au facut niciun comentariu pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.
Compania americana activeaza deja in 27 de state din America de Nord, Caraibe, America de Sud, Europa, Africa si Asia si este intr-o faza de expansiune a operatiunilor sale pe alte piete.
Interesul pentru Romania a fost exprimat inca din acest an, AES depunand scrisori de interes pentru participarea la privatizarea marilor complexuri de energie din Oltenia, Turceni, Rovinari si Craiova.
In plus, americanii s-au inscris si in cursa pentru Electrica Oltenia si Moldova, doua dintre cele mai mari distributii de electricitate din Romania. AES s-a miscat prea lent in aceasta cursa insa, pierzand ocazia de a depune oferte finale pentru preluarea celor doua filiale Electrica, care acum sunt pe cale de a fi preluate de catre cehii de la CEZ in cazul distributiei din Oltenia, respectiv concernul german E.ON pentru Moldova.
Investitorul american a cerut in octombrie o extindere a termenului pentru depunerea ofertelor finale la Electrica Oltenia si Moldova si a anuntat ca este gata sa depuna o oferta pana pe 1 noiembrie, insa era deja prea tarziu, statul respingand acest demers.
Cu toate acestea, AES Corporation nu este descurajat si vrea cu orice pret sa intre pe piata energiei din Romania, prin privatizari sau achizitii, sustin sursele citate. Acestea adauga ca unul dintre vicepresedintii companiei a facut recent o vizita la Bucuresti pentru a se informa despre oportunitatile existente pe piata.
Pe de alta parte, lupta pentru cele trei complexuri de producere a energiei scoase la privatizare de catre stat este deschisa.
Pentru complexul energetic de la Rovinari, au depus in acest an scrisori de interes Calic Energy (Turcia), Washington Group Romania (SUA), Bechtel Power (SUA), Feral Tulcea (Romania), AES Corporation (SUA), Enel International Operations and Business Development (Italia), Atena SA (Grecia), Public Power Corporation (Grecia), dar si organisme financiare internationale precum International Finance Corporation (IFC), respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Valoarea investitiilor care urmeaza sa fie atrase la Rovinari depaseste 600 mil. euro, conform unor estimari facute la inceputul acestui an.
Pentru Turceni, ministerul economiei si comertului a primit scrisori de interes din partea Bateman Projects - Israel, Washington Group Romania, Bechtel Power, Feral Tulcea, AES Corporation, Enel International Operations and Busines Development, Public Power Corporation, IFC si BERD. Investitiile sunt estimate la aproximativ 400 mil. euro, la care se adauga investitiile in instalatii de desulfurare, de aproximativ 200 mil. euro.
Pentru complexul energetic de la Craiova, unde nevoile de investitii depasesc 400 mil. euro, au fost depuse sapte scrisori de interes din partea Bechtel Power, Feral Tulcea, AES Corporation, Enel International Operations and Busines Development, Public Power Corporation SA, IFC si BERD.
AES Corporation este o companie energetica globala, care cunoaste foarte bine si piata energiei din Europa Centrala si de Est.
Americanii au participatii in companii energetice din Cehia, Ungaria si Ucraina, astfel ca o intrare in Romania ar fi un pas logic in cadrul unei strategii de expansiune regionala. AES Corporation a realizat venituri de 6,5 mld. euro (8,4 mld. $).
Compania are peste 30.000 de angajati la nivel mondial, capacitati de productie cu o putere instalata de 44.000 MW.
Actiunile companiei AES Corporation sunt listate pe bursa de la New York, capitalizarea bursiera fiind de 6,1 mld. euro (8 mld. $).
adrian.mirsanu@zf.ro