Companii

Amonil a mai gasit comezi pentru o luna

06.04.2004, 00:00 12

Producatoul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia a amanat oprirea productiei cu o luna, pana la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai, dupa ce a reusit sa gaseasca comenzi pentru aceasta perioada. Compania anuntase cu o luna in urma ca va concedia 900 din cei 1.100 de salariati, dar aceasta masura va fi automat intarziata.
Combinatul chimic se confunta de mai multi ani cu scumpirea substantiala a gazelor naturale, care reprezinta principala materie prima pentru producerea ingrasamintelor. Din acest an combinatul mai are inca o problema: pretul ingrasamintelor pe piata mondiala a inceput sa scada. Aproximativ 90% din productia Amonil este exportata in conditiile in care cererea de ingrasaminte de pe piata romaneasca este extrem de redusa. "Pretul ureei pe piata internationala a scazut pana la 120-130 dolari pe tona, in conditiile in care costul nostru de productie este de aproximativ 150 de dolari pe tona," spune Victor Dobrescu, directorul combinatului chimic.
Gazele naturale s-au scumpit cu 5% de la inceputul acestei luni, dupa o scumpire cumulata de aproape 60% anul trecut. In a doua jumatate a acestui an mai este programata o scumpire de inca 5%. Costul gazului metan reprezinta aproximativ doua treimi din costul de productie al ingrasamintelor.
Amonil a inceput deja sa se gandeasca la posibilitatea de a gasi alte oportunitati. Compania isi va completa obiectul de activitate cu activitati cum ar fi turnarea metalelor neferoase usoare, distributia si comercializarea energiei electrice sau constructii de autostrazi si drumuri.
"Deocamdata nu exista planuri concrete. Actionarii au considerat insa ca daca ajungem intr-o situatie in care sa avem, de exemplu, energie electrica de vanzare trebuie sa avem specificat acest domeniu in obiectul de activitate," spune Dobrescu. Eurotrading Chemicals SRL si Romferchim Bucuresti detin impreuna peste 55% din actiunile societatii.
Subventiile acordate de stat in prima parte a anului trecut pentru achizitia de ingrasaminte de catre micii producatori agricoli au marit cu 35% cifra de afaceri a Amonil pana la 2.100 miliarde de lei (63 milioane de dolari) in crestere cu 35% fata de anul anterior. Combinatul a reusit in prima jumatate a anului sa obtina chiar un profit de 77 miliarde de lei, pierderile din semestru doi reducand valoarea acestuia la 29 miliarde de lei la finalul anului. Pentru acest an, directorul combinatului spune ca previzuiunile privind activitatea companiei sunt greu de facut, dar combinatul va fi oprit pentru cel putin trei luni. "Este greu de facut previzuni privind cifra de afaceri si rezultatul din acest an atata timp cat situatia este atat de sumbra," a mai spus Dobrescu.
vlad.nicolaescu@zf.ro