Companii

Antibiotice isi propune mentinerea vanzarilor, pe o piata in crestere

03.05.2004, 00:00 18



Antibiotice Iasi, al treilea producator roman de medicamente, si-a propus pentru anul acesta, prin bugetul de venituri si cheltuieli, o crestere de 9% in lei a cifrei de afaceri, pana la 1.325 de miliarde lei (circa 37 milioane dolari). In conditiile in care inflatia estimata pentru 2004 este 9%, compania isi propune practic mentinerea in lei a cifrei de afaceri.



Pentru acest an se asteapta ca piata romaneasca a medicamentelor sa inregistreze o crestere de 10 - 15% in dolari, deci o crestere de peste 15% in lei, daca se ia in calcul si devalorizarea estimata a leului fata de dolar.



Anul trecut, Antibiotice a inregistrat o cifra de afaceri de 36,5 milioane dolari, in crestere cu circa 5% fata de anul anterior. Dolarul a ramas relativ constant in medie pe parcursul lui 2003, deci afacerile companiei au crescut intr-un ritm sub inflatia de 14%.



Bugetul pe 2004 isi propune un profit net de 122 miliarde lei (circa 3,5 milioane dolari), in crestere cu doar 3,38% in termeni nominali fata de cel de 188 miliarde lei de anul trecut.



Adunarea Generala a Actionarilor Antibiotice de saptamana trecuta a aprobat, pe langa Bugetul de Venituri si Cheltuieli pe 2004 si situatiile financiare ale anului trecut, si repartizarea profitului de circa 3,55 milioane dolari obtinut anul trecut.



Desi compania a avut probleme permanente cu lichiditatile in ultimii doi ani, din cauza dificultatilor financiare din sistemul sanitar, actionarii au aprobat acordarea de dividende in valoare de 37,6 miliarde lei (1,1 milioane dolari), adica 110 leri/actiune.



Aprobarea acordarii de dividende a avut loc in conditiile in care Antibiotice nu a reusit, din cauza lipsei lichiditatilor si necesarului de investitii, sa achite pana in prezent nici dividende din anii trecuti, acordand in schimbul acestora actiuni gratuite. Reprezentantii conducerii companiei nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.



Antibiotice este ultimul mare producator de medicamente ramas in proprietatea statului, dupa doua tentative esuate de privatizare.



Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Sanatatii, care detine circa 53,02% din actiunile companiei.



Antibiotice se afla astfel in situatia in care vinde, indirect, medicamente catre principalul sau actionar, fara a reusi sa recupereze la timp banii chiar de la acesta.



Anul trecut a fost considerat de producatorii de medicamente cel mai prost de dupa '89 din punct de vedere al platilor statului catre furnizorii de produse farmaceutice. Pe parcursul lui 2003, datoriile statului catre acesti furnizori au depasit 200 de milioane de euro, in conditiile in care piata totala a medicamentelor a fost de circa 600 de milioane de euro.



Antibiotice a fost una din companiile cele mai afectate de criza financiara a sistemului, o mare parte din vanzari fiind destinata spitalelor.



La sfarsitul anului trecut, compania inregistra creante de 777 miliarde lei, reprezentand circa 60% din cifra de afaceri.



Pentru a evita blocajul financiar, compania a inceput sa se orienteze din ce in ce mai puternic pe exporturi.



Compania a obtinut anul trecut aprobari pentru a vinde pe piata Statelor Unite, si-a deschis reprezentanta la Moscova si intentioneaza sa deschida una si in Brazilia, anul acesta.



Anul trecut, prin contracte de reprezentanta incheiate cu firme locale, Antibiotice a inceput sa vanda in China, India, Malaezia sau Indonezia.



Exporturile companiei au ajuns anul trecut la circa 8 milioane de dolari.



Pe piata interna, Antibiotice detine, conform companiei de cercetare Cegedim Romania, o cota de piata de 3,5%.



Compania este al saptelea jucator de pe piata, dupa GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Sicomed Bucuresti, Hoffman la Roche si Terapia Cluj.



Antibiotice este listata la Bursei de Valori Bucuresti, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.950 de lei. Capitalizarea bursiera a companiei este de 30 de milioane de dolari.



In afara de Ministerul Sanatatii, printre actionarii semnificativi se numara fondul de investitii Broadhurst - 7,68% si SIF Oltenia, care detine 9,89% din titluri.
laurentiu.ispir@zf.ro