Companii

Artel vine dupa fumul de tigara

31.10.2005, 16:30 120

Producatorii europeni de purificatoare de aer au inceput sa se orienteze catre pietele din estul Europei dupa ce in tarile din Uniunea Europeana piata a scazut drastic o data cu introducerea reglementarilor referitoare la fumatul in locuri publice.

"Piata de purificatoare de aer a scazut mult in UE dupa interdictiile impuse fumatului in locuri publice, iar producatorii au inceput sa mizeze mai mult pe pietele estice cum ar fi cele din Romania si Croatia", afirma Sorin Lumina, directorul general al West Air, importatorul pentru piata locala a companiei italiene Artel.

Artel este specializata in productia de purificatoare de aer, aparate de aer conditionat si dezumidificatoare. Compania italiana este prezenta din 2003 pe piata romaneasca prin importatorul West Air.

Principalii clienti ai West Air provin din segmentul HoReCa, care genereaza peste 90% din afacerile companiei. De asemenea, cea mai importanta pondere in cifra de afaceri a companiei au reprezentat-o purificatoarele de aer. Firma a introdus recent in portofoliu, pe langa purificatoare si dezumidificatoare, si conditionatoarele de aer Diva. Produsul se adreseaza in principal aceleiasi categorii de clienti la care se adauga muzeele si cladirile istorice, deoarece pentru acest aparat unitatea exterioara nu este amplasata in exterior, pe fatada fiind amplasate doar doua orificii de evacuare.

"Deocamdata nu ne-am stabilit o tinta pentru Romania, dar la nivel global speram sa vindem 5.000 de unitati in acest an si 10.000 in 2006", a declarat Francesco Pierantoni, export sales director la Artel. Anul trecut, compania a vandut in total 247.000 de conditionatoare de aer. Artel produce cea mai importanta parte a componentelor pentru aparatele sale in Asia, in special in China si Thailanda, pe care le asambleaza apoi in Italia.

"Este greu pentru tarile din Europa de Est sa concureze cu forta de munca ieftina asiatica si deci nu ne gandim sa deschidem in viitorul apropiat unitati de productie in Romania", a explicat Pierantoni.