Companii

Britanicii de la GSK au pus lacătul la Braşov, unde lucrau 200 de oameni. România pierde prin închiderea Europharm Braşov a doua fabrică de medicamente

Britanicii de la GSK au pus lacătul la Braşov, unde...

Autor: Corina Mirea

08.02.2016, 00:08 5237

Europharm din Braşov, cu afaceri de 100 mil. euro, era al patrulea exportator din judeţul Braşov. Aceasta este a doua mare pierdere a unei fabrici pentru România după plecarea Nokia din 2013.

Gigantul britanic din in­dus­tria GSK a pus la fi­nalul anului trecut la­că­tul pe fabrica Euro­pharm din judeţul Bra­şov cu afaceri de aproape 100 mil. euro, „parafând“ astfel un plan pe care compania îl desenase pentru uni­tatea de producţie în urmă cu mai mulţi ani.

Deşi în ultimii ani britanicii au tot spus că vor găsi o soluţie pentru continuarea pro­duc­ţiei, până la urmă au decis să o închidă.

Conform unor calcule anterioare, pro­duc­ţia de 100 mil. euro pe an de la Braşov a GSK se trans­forma în lanţul multinaţionalei în vân­zări fi­nale de un miliard de euro.  Aceasta este cel de-al doilea mare eşec în ceea ce priveşte atra­ge­rea investitorilor străini în România după 1990, după retragerea Nokia de la Cluj din 2013, care ajunsese la 2.000 de angajaţi şi expor­turi de 1,5 mld. euro. România importă medicamente de 2,7 mld. euro pe an şi exportă de circa 870 mil. euro.

Britanicii de la Europharm au anunţat în­că din vara lui 2013 că fabrica va ieşi din reţeaua GSK din cauza supracapacităţii de pro­ducţie a grupului. Un an mai târziu ei anun­ţau închiderea ei şi căutarea unui cum­pă­rător. Până în prezent nu s-a parafat însă o tranzacţie privind unitatea de producţie.

„Activitatea de producţie a fabricii Euro­pharm din Braşov a încetat în decembrie 2015. În această perioadă se desfăşoară procesul de încetare a activităţii fabricii, care se va finaliza în martie 2016“, spune Petru Grădinariu, cor­po­rate affairs and communication ma­nager al  GlaxoSmithKline România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO