Companii

Camasile lucrate in China iau fata celor romanesti in Italia

13.01.2005, 00:00 14



Importurile italiene din Romania de imbracaminte pentru barbati au scazut cu 10% pe parcursul primelor opt luni de anul trecut, iar cele din China au cunoscut o crestere de 20%, informeaza cel mai recent raport al asociatiei de textile din Italia, Sistema Moda Italia.



Trendul este confirmat de reprezentantii industriei de profil din Romania, care prefigureaza scaderi si mai drastice in urmatoarea perioada. "Exporturile de textile in lohn catre Italia si Germania vor scadea cu pana la 20 de procente in primul trimestru din 2005", estimeaza presedinta patronatului din industria usoara, Maria Grapini.



Ea mai spune insa ca aceasta situatie va fi provizorie, bazata pe o demarare mai grea a negocierilor cu firmele importatoare din Uniunea Europeana.



Germania si Italia sunt principalele state cu care Romania are contracte in domeniul textil. Exporturile in 2004 Italia si Germania, reprezinta 21% si, respectiv, 15% din totalul exporturilor de textile de anul trecut, in valoare de 3,9 miliarde de euro.



"Italia a fost prima tara care a investit masiv in industria textila romaneasca, dar la inceputul anului acesta nu s-au contractat foarte multe comenzi. Poate si din cauza recesiunii industriei textile, care se face vazuta si pe piata din Germania, s-a produs o inghetare a comenzilor", a declarat Grapini pentru Ziarul Financiar.



Problema contractelor din 2005 nu se pune pentru firmele mari, cu contracte si relatii comerciale stabile, ci pentru firmele mici, care lucreaza sezonier cu statele Uniunii Europene. Grapini spune ca din cele 5.000 de firme din industria textila, foarte putine sunt cele cu capacitate mare Liberalizarea comertului cu textile este un dezavantaj pentru firmele romanesti, care practica niste preturi mult mai ridicate decat cele ale firmelor asiatice, in principal China si India, concurentele cele mai importante ale Romaniei pe piata UE.



"Pe noi ne va afecta cel mai tare aceasta liberalizare, deoarece nu putem face fata preturilor impuse de statele asiatice, cam cu 50% mai mici decat cele pe care le practicam noi. Avem totusi avantajul unor produse de calitate, recunoscute de firmele contractoare din UE", spune Grapini.



Intr-o declaratie facuta la sfarsitul anului trecut, aceasta prevedea o schimbare structurala in industria textila romaneasca in 2005, prin disparitia a 40 de procente din afacerile mici cu textile.



"Eu consider ca vor rezista firmele care vor fi flexibile, vor putea produce cantitati mici la preturi accesibile, si de calitate superioara celor din Asia. Desigur, firmele care au marca proprie si produc integral in Romania au sansa sa reziste globalizarii. Vor exista firme mici si mijlocii care vor gravita in jurul firmelor mari, care vor derula contractele, iar lohn-ul va consta numai in brand, restul realizandu-se de executant, ceea ce este un avantaj, deoarece va creste valoarea adaugata", spune Grapini.



Conform acestei idei, patronatul industriei usoare va sustine si implementa un program de inlocuire treptata a lohn-ului din textile in 2005, cu industria primara.



Situatia dificila din punctul de vedere al contractelor de la inceputul anului s-ar putea schimba in trimestrul al doilea, astfel incat compensarea pierderilor din perioada ianuarie-martie se va putea face prin contracte care vor solicita firmele la maxima capacitate.



"Datorita scaderii impozitului pe profit si o data cu relaxarea fiscala vom reusi sa compensam la preturi si sa facem fata competitiei", spune Grapini. "Cred ca ne vom mentine la aceeasi valoare a exporturilor in 2005, comparativ cu 2004".



Numarul angajatilor din industria textila romaneasca este in prezent de aproape 600.000 de persoane, aproximativ 10 procente din totalul angajatilor din Romania.