Companii

Carrefour deschide in 2009 alte doua-trei hipermarketuri

16.06.2009, 16:14 50

Reteaua franceza de hipermarketuri Carrefour va ajunge la finele anului la 25-26 de unitati operationale prin investitii totale estimate la 60-80 mil. euro, la jumatate fata de valoarea proiectelor de extindere finalizate anul trecut de companie.

"Vom mai deschide pana la finele anului 2-3 hipermarketuri in afara Capitalei", a declarat Christophe Chosson, directorul de achizitii al produselor din carne la Carrefour Romania, prezent la un seminar organizat de Allianceagro. Printre orasele in care ar putea avea loc inaugurari de hipermarketuri Carrefour in 2009 se numara Satu Mare si Deva, potrivit datelor din piata.
Compania franceza opereaza in prezent 23 de hipermarketuri la nivel local, iar singura inaugurare din acest an a avut loc in Capitala, in centrul comercial Grand Arena din cartierul Berceni. Retailerul a mai anuntat ca a inchiriat trei spatii in centrele comerciale Winmarkt, pentru extinderea retelei de supermarketuri Carrefour Express.
"In Capitala am ajuns deja la o acoperire foarte buna cu hipermarketurile, astfel incat cel mai probabil extinderea aici va viza doar reteaua Carrefour Express",a mai spus Chosson. Reteaua de supermarketuri detinuta de francezi nu este inca prezenta pe piata din Bucuresti.
Carrefour a intrat pe segmentul supermarketurilor in anul 2007, prin achizitia retelei de 21 de magazine Artima de la fondul de investitii Polish Enterprise Fund V, pentru 55 mil. euro. Reteaua a fost integrata in Carrefour Romania la inceputul anului 2008.
Anul trecut, Carrefour a inregistrat cel mai mare numar de deschideri de hipermarketuri de la intrarea sa in Romania, finalizand investitii de circa 150 mil. euro in 10 unitati. Doua dintre acestea au fost insa foste supermarketuri Artima transformate in hipermarketuri de dimensiuni mici, in Oradea si Brasov. In ultimii doi ani, reteaua si-a diversificat formatul de hipermarketuri prin inaugurari de magazine cu o suprafata de vanzare de 3.000-4.000 de metri patrati, in 5 locatii incluzand Capitala.
Cu vanzari de circa 1,2 miliarde de euro la nivelul anului trecut, Carrefour Romania este cel mai mare operator de pe piata hipermarketurilor. Cei mai importanti competitori ai sai sunt retelele Real, Kaufland si Auchan.
Reteaua de hipermarketuri Carrefour a raportat in trimestrul intai al acestui an prima dinamica negativa a vanzarilor in magazinele mai vechi de un an (11 unitati), declinul fiind de 5% la trimestru, comparativ cu primele trei luni din 2008. Grupul Carrefour este activ pe piata romaneasca din anul 2001 si se afla in prezent pe pozitia a treia in clasamentul celor mai mari jucatori din comertul romanesc, dupa germanii de la Metro (Metro, Real) si Rewe (Selgros, Penny Market, Billa).