Companii

Casa Davino merge pe 3,5 milioane de euro

22.07.2004, 00:00 156



Producatorul de vinuri Casa Davino Bucuresti estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 3,5 milioane de dolari, in crestere cu 15% fata de anul anterior. "Cresterea din acest an vine in urma cresterii cotei de piata si a unei campanii de marketing mai sustinute", spune Dan Balaban, actionarul majoritar al Casa Davino.



Compania se numara printre producatorii de nisa in ale caror vanzari vinurile premium au o cota predominanta. Gama premium a Casei Davino cuprinde vinuri rosii (sub marca Castel Negru, Etude si Domain Ceptura) si albe (Chateau Domenii si Domain Ceptura) dar si vinuri spumante (Grand Premiere). Pretul mediu al unui vin din gama premium se situeaza la 5 euro/sticla de 0,75 de litri, in timp ce pretul unei sticle de vin din gama inferioara (Villa Royal) depaseste putin 1 euro/sticla de 0,75 de litri. "Valoric vanzarile sunt dominate de vinurile din gama superioara in timp ce vinurile din gama Villa Royal domina la capitolul volum", spune Balaban.



Casa Davino are o retea proprie de distributie in Bucuresti si Timisoara, iar in prezenta in celelalte orase ale tarii este asigurata prin intermediul unor distribuitori agreati.



Casa Davino va investi in acest an jumatate de milion de euro in construirea unui centru de vinificatie si imbuteliere si in modernizarea cramei proprii amplasate in comuna Ceptura din judetul Prahova. "Crama va avea o capacitate de stocare de 60 de vagoane de vin si va fi una dintre cele mai moderne din Romania", sustine Balaban. Compania exploateaza o suprafata de 60 de hectare de vita de vie, din care 25 sunt in proprietate si mai achizitioneaza struguri de pe alte 15 hectare. "Productia de struguri din acest an se anunta una foarte buna atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ. Din productia de struguri de anul trecut, cel mai bun mi se pare Sauvignon-ul Blanc, Feteasca Neagra, care va iesi pe piata dupa 1 septembrie si Merlot", sustine Balaban.



El spune ca, in ultimii ani, se remarca un trend imbucurator de crestere a consumului de vin rosu si de vin sec, care sa-i inscrie pe romani in tendintele mondiale. "Desi vinul alb domina de departe piata cu peste 70 de procente, acesta a inregistrat o scadere de la 80% acum nici patru ani. Din studiile noastre de piata reiese clar ca vinul rosu si cel sec isi face, din ce in ce mai accentuat, loc in paharele romanilor", afirma Balaban.



Dan Balaban este nepotul locotenentului din armata regala, Ion Balaban, care in 1891 a fost improprietarit de catre Casa Regala cu 10 hectare de pamant in zona Ceptura pentru meritele sale pe campul de lupta. Ulterior Ion Balaban a devenit celebru pentru vinurile sale.



stelian.negrea@zf.ro