Companii

Ce dividende pregatesc SIF in contul lui 2003: mai e un secret pentru cineva?

07.01.2004, 00:00 23

"Ce dividende vor da Societatile de Investitii Financiare (SIF)?" este de fiecare data intrebarea inceputului de an la Bursa de Valori Bucuresti. Fiecare broker si investitor incearca sa determine cat mai precis pe care din cele cinci SIF trebuie mizat, potentialul de castig pe termen relativ scurt fiind destul de important.
Brokerii spun ca, luand in consideratie politica de dividende a SIF din ultimii ani, investitorii se pot astepta anul acesta la dividende de 400 a€“ 500 de lei/actiune in cazul fiecarui SIF. De asemenea, brokerii spun ca mai interesante sunt actiunile SIF care se tranzactioneaza in prezent la preturi mai reduse, adica SIF Oltenia sau SIF Moldova.
In functie de actiunile SIF pe care mizeaza, investitorii pot obtine randamente de 10-15% in decurs de numai patru luni, adica un castig anualizat de circa 25% (luand in considerare doar dividendele, nu si eventuale cresteri ale pretului actiunilor) . Pentru comparatie, dobanzile bancare pentru depozitele in lei pe un an sunt de 18%.
"Pe baza profitului obtinut de SIF pe primele 11 luni, acestea pot asigura un randament anualizat al dividendului fata de cotatia curenta, in medie de 23 - 25%, care este cu 50% mai mare decat cea adus de piata monetara, dar in corelatie cu risc mai ridicat asumat", afirma Emil Ogica, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
In ultimii ani, toate cele cinci SIF au aplicat politici care au avut ca rezultat final diferente nu foarte mari intre dividende. Astfel, desi profiturile din 2002 au diferit substantial, dividendele nete (pentru persoane fizice) s-au incadrat in intervalul 280 a€“ 410 lei/actiune.
Anul trecut s-au inregistrat chiar situatii paradoxale. De exemplu, SIF Moldova, care a obtinut in 2002 un profit net mai mic decat SIF Banat a€“ Crisana (233,6 miliarde lei fata de 299,6 miliarde lei), a acordat un dividend mai mare (408 lei/actiune fata de 380 de lei/actiune). Pentru a reusi acest lucru, SIF Moldova a alocat pentru dividende nu numai tot profitul anului 2002 cat si o parte a celui nealocat in 2001.
"A fost clar in ultimii ani ca managerii SIF au incercat sa uniformizeze cumva nivelul dividendelor si sa mareasca gradul de predictibilitate a acestora. De exemplu, anul acesta este foarte probabil ca, indiferent de performantele financiare ale fiecarui SIF, dividendele sa se incradreze in intervalul 410 a€“ 490 de lei", considera Alin Brendea, director de operatiuni al Prime Tranzaction.
Brendea spune ca, luand in considerare relativa uniformitate a valorii dividendelor, cele mai atractive pentru cumparare sunt actiunile SIF cotate mai slab, adica SIF Oltenia sau SIF Moldova.
In prezent, datorita rezultatelor financiare inregistrare de SIF in primele 11 luni ale lui 2003, intre cotatiile actiunile celor cinci societati exista diferente considerabile. De exemplu, SIF Moldova sI SIF Oltenia sunt cotate la 3.100 lei/actiune, respectiv 3.050 de lei/actiune, in timp ce SIF Banat a€“ Crisana si
SIF Transilvania sunt cotate la 4.500 lei/actiune.
Dupa primele 11 luni din 2003, cele mai profitabile SIF sunt Transilvania, cu un profit net de 382,59 miliarde lei si Muntenia a€“ cu 337,11 miliarde lei.
SIF Banat a€“ Crisana se afla pe locul trei, cu un profit net de 296,88 miliarde lei.
Brokerii spun ca ultima luna din an ar putea aduce insa surprize, cele cinci SIF fiind obligate sa isi raporteze rezultatele financiare conform standardelor internationale de contabilitate IAS.
"Trebuie avut in vedere ca la sfarsitul anului, SIF vor raporta pe IAS si este posibil ca profitul sa cunoasca modificari datorita provizioanelor care trebuie constituite", afirma Emil Ogica de la Intercapital Invest.
Reprezentantii SIF spun insa ca nu vor aparea modificari importante ale rezultatelor odata cu trecerea la IAS.
"Chiar daca anul acesta vom raporta pentru prima data rezultatele finale in IAS (standardele internationale de contabilitate a€“ n.r.), nu estimam ca vor aparea surprize nici in ceea ce priveste rezultatele finale. Probabil ca nu o sa apara modificari majore la nivelul politicii de dividende", a declarat Daniel Manate, director de strategie la SIF Banat a€“ Crisana.
La sfarsitul lunii noiembrie, indicatorul PER mediu (raportul pretul actiunii / profit pe actiune) era de 6,8 in cazul SIF, adica un nivel foarte bun.
Intre timp insa, preturile SIF au crescut cu 10% iar brokerii spun ca, luand in considerare doar dividendele, titlurile celor cinci societati nu ar trebui sa mai creasca in urmatoarele saptamani. laurentiu.ispir@zf.ro