Companii

Ce sfaturi de criza le da managerilor romani un executiv care conduce afaceri de 77 mld. euro si 430.000 de angajati

Ce sfaturi de criza le da managerilor romani un executiv care conduce afaceri de 77 mld. euro si 430.000 de angajati

Peter Löscher, 52 de ani, a preluat functia de CEO al Siemens in iulie 2007, anul trecut afacerile gigantului german ajungand la 77 de miliarde de euro, mai mult de jumatate din PIB-ul Romaniei

20.07.2009, 18:48 32

Löscher a preluat functia de CEO al Siemens in iulie 2007, anul trecut afacerile gigantului german ajungand la 77 mld. euro, mai mult de jumatate din PIB-ul Romaniei, cu un numar de circa 430.000 de angajati.

Numirea lui Löscher la conducerea Siemens a intervenit intr-un moment extrem de delicat pentru companie, aceasta fiind confruntata cu scandalul de dare de mita care a creat un adevarat cutremur in cadrul gigantului german.

Odata cu instalarea sa in functie, Siemens a trecut printr-o serie de modificari drastice care au avut ca scop reducerea cheltuielilor si cresterea profitabilitatii grupului.

In Romania, Siemens inregistreaza afaceri de peste 300 de milioane de euro, fiind cel mai mare grup de profil prezent local.

"Declinul la nivel global pare sa-si incetineasca ritmul. Putem spune in mod realist ca declinul se apropie de pragul cel mai de jos. Procesul variaza totusi de la o regiune la alta. Cu toate acestea, este foarte dificil sa prevezi cat va dura acest context si cand si in ce ritm economia globala isi va reveni", spune Löscher, care a raspuns astfel unei solicitari trimise de ZF.

Compania condusa de executivul austriac va beneficia de comenzi de 15 miliarde de euro in urmatorii trei ani doar din programele de stimulare economica pe care guvernele le-au anuntat la nivel mondial si a caror valoare totala se ridica la 2 trilioane de euro.

 

Transforma-ti managerii in proprietarii companiei

Löscher are pentru executivii romani patru sfaturi de criza si o idee despre cum ai putea sa-ti implici angajatii mai mult in activitatea companiei mai ales in aceasta perioada.

"Exista patru sfaturi. In primul rand, intelegeti bine mediul de afaceri si propriul business. In al doilea rand, concentrati-va pe ceea ce stiti sa faceti cel mai bine. In al treilea rand, evaluati cu acuratete riscurile. Si al patrulea sfat: actionati cu hotarare!", spune presedintele si CEO-ul Siemens, care sustine ca si grupul a fost atins de efectele declinului economic, dar nicidecum nu se afla intr-o criza.

"Ceea ce trebuie sa invatam din aceasta criza este in special un lucru: gandirea afacerilor pe termen lung si dezvoltarea sustenabila sunt principalii factori care aduc cresterea", mai crede Löscher.

In acest sens, el da un exemplu concret de cum se poate aplica un astfel de principiu, mai ales in contextul crizei.

"Siemens a initiat recent un nou model de compensatii pentru manageri. In acest fel, ne dorim si sa incurajam mai multi angajati sa devina actionari pe termen lung ai companiei noastre. Toti angajatii au astfel posibilitatea sa isi transforme o parte din venituri in actiuni ale companiei. Si, daca ei pastreaza anumite actiuni pentru trei ani, pentru fiecare trei actiuni le este oferita una gratuit. Primii 500 de manageri sunt obligati chiar sa isi investeasca un anumit procentaj din salariul fix in actiuni. Acest lucru transforma managerii in proprietari. Iar proprietarii isi dezvolta propriile afaceri sustenabil", explica Löscher.

Energia si echipamentele medicale, stabile pe timp de criza

Siemens resimte la randul sau efectele crizei din moment ce produsele grupului acopera o gama vasta de piete.

"Industria, afacerile cu ciclu scurt sunt afectate de criza. Sectoarele noastre Energie si Sanatate demonstreaza o dezvoltare destul de stabila in aceasta perioada. Nevoia pe termen lung pentru energie si pentru solutii si echipamente medicale va continua sa creasca in toata lumea, asa cum se va intampla si cu tehnologiile pentru protectia mediului inconjurator", spune Löscher.

CEO-ul Siemens este foarte optimist in ceea ce priveste dezvoltarea tehnologiilor verzi, chiar daca actualul mediu economic a taiat apetitul investitorilor in energie verde, cel putin pentru piata din Romania.

"In prezent, am derulat afaceri de 19 miliarde euro datorita produselor verzi, suma ce reprezinta aproximativ 25% din vanzarile noastre totale. In 2011 ne asteptam la 25 de miliarde de euro", spune Löscher. Un proiect energetic verde din care face parte si Siemens este cel al unui parc solar urias. Astfel, potrivit Reuters, un grup de 12 firme energetice au semnat un memorandum pentru o investitie de 400 de miliade de euro in centrale solare in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, unitati care vor asigura 15% din necesarul de energie al Europei pana in 2050.

Pe plan local, Siemens nu a livrat deocamdata echipamente pentru vreun proiect major de producere a energiei din surse regenerabile, dar si-a anuntat intentia de a participa la licitatia organizata de cehii de la CEZ pentru a doua parte a proiectul eolian pe care acestia il construiesc in Dobrogea.