Companii

Cine sunt managerii romani pe care gigantul Pfizer i-a recrutat pentru a lucra in strainatate

Cine sunt managerii romani pe care gigantul Pfizer i-a recrutat pentru a lucra in strainatate

FOTO: Shutterstock

19.04.2010, 23:05 2366

"Dupa mai multe luni sunt inca in plin proces de acomodare lanoua viata, la noile reguli si nu stiu cat va dura pana voi atingeacel nivel de "normalitate" pe care l-am avut in tara. Si pe carepoate nu l-am apreciat. In ultimele luni am trecut prin experienteinedite, pentru care nu am fost deloc pregatita mental sau fizic.Expresia "niciodata sa nu spui niciodata" a capatat un altinteles", spune Gabriela Bodea, ultimul roman avansat pe o functieregionala in cadrul gigantului american Pfizer, cel mai mareproducator de medicamente din lume.

Bodea coordoneaza incepand cu luna noiembrie a anului trecut pepartea de marketing portofoliul de medicamente cardiovasculare(pentru inima) al producatorului Pfizer pe pietele emergente.Titulatura exacta este de cardiovascular therapy area team leaderin emerging markets Europe, iar inainte de aceasta a fost inperioada aprilie 2009 - noiembrie 2009 director de marketingregional (regional marketing director emerging markets Europe). InRomania, Bodea a fost timp de sase ani director de marketing.

Cantitatea de informatii e impresionanta

"In Romania eram familiarizata cu specificul sistemului desanatate, cu componentele sale si cand apareau noutati, experientaimi oferea suficiente informatii astfel incat sa pot lua deciziirapide si corecte, diminuand astfel nivelul de impredictibilitate",afirma ea. Cantitatea de informatie intr-o pozitie regionala este"impresionanta" si "extrem de dinamica". Managerul Pfizer este deparere ca acomodarea in alta tara presupune "rabdare, simtulumorului si o atitudine pozitiva".

Din aceasta pozitie ea spune ca impreuna cu echipa dezvoltastrategii regionale pe care le integreaza in strategiile europenesi mondiale, dar asigura si "suport strategic" echipelor demarketing din tari.

"Stabilim si monitorizam parametrii specifici de performanta aiproduselor, inclusiv bugetele de vanzari si cheltuieli, atatregional cat si pe tari. Supervizez politicile de pret aleproduselor alocate, fiind punctul de legatura intre colegii dintari si cei de la biroul central", spunea ea.

Portofoliul cardiovascular al Pfizer este unul dintre cele maiimportante din regiune (si cuprinde printre altele produsul cu celemai mari vanzari din lume - Lipitor). Cele mai importante treiproduse din portofoliu genereaza vanzari de peste 250 mil.dolari.

Cine sunt ceilalti romani care lucreaza in cadrulPfizer

In ultimii trei ani, Pfizer a recrutat sapte manageri romanipentru a lucra in afara tarii. In iulie 2006, producatorul anumit-o pe Cristina Russ in pozitia de director Champix (medicamentantifumat) la sediul central de la New York. Russ, 42 de ani, aabsolvit Facultatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti, iar inRomania ocupa functia de group product physician.

In septembrie 2006, Roxana Varvara, 48 de ani, a fost numitabrand manager in cadrul diviziei de la Walton Oaks (MareaBritanie), dupa ce in Romania fusese therapy area team leader.

In octombrie 2006, Pfizer a recrutat trei romani pentru a lucrain strainatate: Caius Chirita, Bogdan Nita si Catrinel Galateanu.Chirita, 48 de ani, a fost numit regulatory affairs manager lasediul regional din Bruxelles. Nita, 36 de ani, lucreaza in cadruldiviziei din Rusia pe pozitia de business technology director, iarCatrinel Galateanu, 41 de ani, a fost numita medical team leaderCelebrex/Tanezum (medicamente pentru artrita si artroza) la sediulde la Walton Oaks din Marea Britanie. In mai 2009, Pfizer a avansatdoi romani, pe Gabriela Bodea si pe Doina Bratu.

Si alte companii recruteaza romani

Si companii precum GlaxoSmithKline, Roche, Bayer sau Eli Lillyau gasit in echipele din Romania oamenii care sa creionezestrategii de vanzari de sute de milioane de euro.

Astfel, anul trecut Catalin Radu a fost avansat de Bayer pepozitia de director de marketing pe una dintre diviziile dinregiune care cuprinde Romania, zona Balcanilor, Africa, Rusia sizona Golfului.

Unul dintre cei mai puternici jucatori din industriafarmaceutica locala, grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK), apromovat-o in 2008 in pozitia de director general pentru Serbia siMuntenegru pe Crina Ancuta.

Pe de alta parte, Cristina Barbu lucreaza in cadrul sediului dinIndianapolis al gigantului american Eli Lilly din iunie 2007.

Compania elvetiana Roche recruteaza manageri de pe piata localainca de acum cativa ani. In 2004, Roche a promovat-o pe Ioana Bologpe pozitia de business development manager al regiunii CEMAI(Central Eastern Europe, Middle East, Africa si IndianSubcontinent). Mai recent, in aprilie 2009 Roche a promovat-o peIrina Berechet in functia de international communications managerpentru produsul Avastin.

Ce spun studiile despre fluctuatia depersonal

Anul trecut in industria de medicamente au existat extrem demulte mutari de sefi de la o companie la alta, insa cu toateacestea, fluctuatia de personal se mentine redusa.

Potrivit unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown,fluctuatia de personal in industria farma s-a dovedit a fi mai micadecat media din Romania, 72% dintre respondenti mentionand ca nusi-au schimbat niciodata locul de munca in ultimii trei ani.