Companii

Comacon Zalau grabeste listarea la Bursa pentru a se finanta

19.10.2005, 21:25 20

Actionarii producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau au aprobat majorarea capitalului social al companiei pana la o valoare de 7,33 milioane de lei (2,03 milioane de euro), scopul acestei operatiuni fiind cotarea societatii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Majorarea de capital se va face prin incorporarea rezervelor constituite din profiturile anilor precedenti, in valoare totala de peste 5,86 milioane de lei (1,6 milioane de euro), actionarii inscrisi la data de 31 octombrie urmand sa primeasca 4 actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta.

In prezent, Cemacon dispune de un capital social de peste 1,46 milioane de lei (0,4 milioane de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2,5 lei.

"Vrem sa ne listam la Bursa pana inainte de mijlocul anului 2006 pentru a obtine mai usor finantari pentru investitiile viitoare. Avem in vedere atat proiecte de dezvoltare, cat si achizitii de alte companii. De exemplu, in prezent avem o participatie de 10% in cadrul producatorului de materiale de constructii Cercon Ariesul din Campia Turzii. Pentru a ne extinde controlul asupra acestei companii avem nevoie de fonduri pe care speram sa le obtinem prin vanzarea de actiuni pe piata de capital", a spus Andrei Hodis, directorul de marketing al societatii.

Prin majorarea de capital Cemacon indeplineste prima conditie de listare la BVB, conform careia un emitent trebuie sa aiba un capital social de peste 2 mil. euro. Pentru a creste atractivitatea titlurilor Cemacon conducerea producatorului de materiale de constructii analizeaza posibilitatea splitarii valorii nominale a actiunilor.

"Majoritatea actiunilor listate la Bursa de Valori au o valoare nominala de 0,1 lei. In aceste conditii si pentru a asigura o lichiditate cat mai ridicata a titlurilor Cemacon vom opera o splitare a valorii nominale, aceasta urmand sa fie de 0,1 lei. Operatiunea este posibil sa se realizeze inainte de sfarsitul acestui an", a spus Andrei Hodis.

In conditiile in care pe piata au intrat puternic materiale de constructii din import, reprezentantii societatii estimeaza pentru acest an o usoara scadere a profitului in comparatie cu castigurile obtinute in 2004, in valoare de 4,9 milioane de lei (1,21 milioane de euro).

In prezent, Cemacon Zalau este listata la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 32 de lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 18,76 milioane de lei (5,2 milioane de euro).

Cel mai important actionar al producatorului de materiale de constructii este societatea comerciala Ceramica, cu o participatie de 23,5% din actiunile Cemacon, restul capitalului social fiind in posesia actionarilor minoritari cu detineri de sub 5%. stelian.vezentan@zf.ro