Companii

Conferinţa „Republica Moldova – România. Investiţii, comerţ, finanţare“. Dobânzile pentru depozite în monedă locală sunt duble în Republica Moldova faţă de România

Conferinţa „Republica Moldova – România....

Autor: Bogdan Cojocaru

05.07.2018, 00:07 576
În România, populaţia este descurajată să-şi facă depozite la bancă de dobânzile foarte mici, în ton cu situaţia generală din UE şi mai ales din zona euro, unde BCE a încurajat în timpul crizei creditarea prin politica monetară relaxată şi dobânzile duse la cele mai scăzute niveluri din istorie. Însă în Republica Moldova dobânzile la credite încă mai pot fi considerate încuraja­toare. Spre exemplu, dobânda pentru un depo­zit în lei moldoveneşti la 24 de luni poate ajunge la 7% (iunie 2018), potrivit bancamea.md.

Dacă Banca Naţională a României a început din ianuarie să majoreze dobânda de politică monetară, pe care de atunci a adus-o de la 1,75% la 2,5%, Banca Naţională a Moldovei menţine din decembrie anul trecut rata aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară  pe termen scurt la 6,5%, venind după o perioa­dă de doi ani de scădere abruptă.

În septembrie 2015 rata aplicată la princi­pale­le operaţiuni de politică monetară pe ter­men scurt din Moldova era de 19,5%.

În timp ce BNR îşi justifică deciziile prin încercarea de a ţine sub control inflaţia, BNM se luptă cu presiunile deflaţioniste.

„Menţinerea ratei de bază la nivelul actual este determinată de presiunile dezinflaţioniste care vor persista în perioada imediată, însă ur­mată de o inversare a tendinţelor începând cu tri­mestrul IV al anului curent. Creşterea eco­no­mică, deşi se va poziţiona în proximitatea poten­ţialului, va genera în continuare presiuni dezin­flaţioniste“, se arată în decizia de politică monetară a BNM din 5 iunie.

În aprilie, rata anuală a inflaţiei din Moldova era de 3,7%. Ţinta de inflaţie este de 5%. În mai, luna pentru care sunt disponibile cele mai recente date, inflaţia a coborât la 2,8%.

BNM are rata de dobândă  la creditele over­night de 9,5% anual şi la depozitele over­night de 3,5% anual.

În aceste condiţii, cele mai mari dobânzi pentru depozite bancare la termen în lei erau în iunie 2018 de 7,1% pentru 24 de luni, de 6,25% pentru 12 luni, de 4,6% pentru 6 luni şi de 3,6% pen­tru depozite de 3 luni, conform bancamea.md.

Cele mai profitabile dobânzi pentru depo­zi­te bancare la termen în euro erau în iunie 2018 de 2,5% pentru 24 de luni, de 1,9% pentru 12 luni şi de 1% pentru 6 luni.

bogdan.cojocaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO