Companii

Conpet a transportat mai mult, dar fara castig

09.05.2005, 18:06 26

Conpet Ploiesti, operatorul retelelor de transport al produselor petroliere prin conducte, a inregistrat in primele trei luni o scadere cu 16% (in euro) a profitului net, la un nivel de 455.000 de euro, in timp ce cifra de afaceri a urcat cu 20% la 16,5 milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea cheltuielilor de exploatare, mai mare decat cea a veniturilor, a dus la scaderea profitului din exploatare cu aproape 62%, insa acest rezultat a fost temperat de un profit din activitatea financiara de 367.000 de euro, de peste trei ori mai mare fata de primul trimestru al anului trecut.

Reprezentantii companiei nu au oferit explicatii suplimentare asupra rezultatelor. Pentru redresarea activitatii de transport al produselor petroliere si pentru reducerea pierderilor inregistrate in procesul de exploatare a conductelor, Conpet a luat decizia golirii conductelor care nu aduc incasari ridicate in vederea reabilitarii acestora, se precizeaza in raportul trimestrial trimis de companie catre Rasdaq. Inca de anul trecut, Conpet a mai alocat sume importante pentru paza conductelor si ecologizarea terenurilor.

Conpet are de platit un imprumut acordat de BIRD pentru modernizare, rambursarea creditului finalizandu-se in 2014. Tragerile din imprumut au fost disponibile insa pana in 2003. In cadrul modernizarii sistemului national de transport al titeiului prin conducte, Conpet a beneficiat mai departe ca sursa de finantare pentru diverse achizitii de o cota speciala inclusa in tariful de transport. In primul trimestru al anului, valoarea punerilor in functiune finantate din cota de modernizare a fost de 4,7 milioane de euro (175,7 miliarde de lei), iar a celor finantate din imprumut BIRD de 1,75 milioane de euro (64,7 miliarde de lei).

Societatea are datorii de peste 50 de milioane de euro.

In primul trimestru, volumul fizic realizat de transportul titeiului, gazolinei, etanului, condensatului a fost de 3,2 milioane de tone, cu 21% mai mult fata de nivelul programat si cu 15 % in plus fata de aceeasi perioada a anului precedent (2,73 milioane de tone).

Gradul de utilizare a conductelor a fost in aceasta perioada de 51,2%, in crestere fata de martie 2004 (46,27%).

In ceea ce priveste transportul pe conducta al produselor petroliere, volumul fizic realizat a fost de 103.467 tone (benzine si motorine), cu peste jujmatate mai putin fata de cantitatea programata in bugetul de venituri si cheltuieli (255.000 tone).

In total, Conpet a transportat in acest an peste 3,25 milioane de tone cu 14% mai mult fata de cat isi propusese initial.

Serviciile de transport furnizate de Conpet se adreseaza unui numar redus de beneficiari, rafinariile Petrom si Rompetrol, acest lucru influentand atat nivelul activitatii, cat si fluxurile financiare, ceea ce determina riscul in obtinerea rezultatelor scontate.

Societatea Conpet, operatorul retelelor de transport al produselor petroliere prin conducte, si-a bugetat pentru anul in curs venituri in scadere cu aproape 300 de miliarde de lei fata de nivelul consemnat in 2004, si un profit net de peste sase ori mai redus, pana la valoarea de 14,6 miliarde de lei (384.000 de euro).

Anul trecut, Conpet a obtinut o cifra de afaceri neta de 59,5 milioane de euro (2.412 miliarde de lei) si un profit net de 2,4 milioane de euro (97,3 miliarde de lei), repartizat in cea mai mare parte pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

Bugetul de venituri si cheltuieli aferent anului in curs prevede realizarea unei cifre de afaceri de 65,5 milioane de euro (2.392 miliarde de lei), mai mare cu 10% fata de nivelul anului trecut.

Actionarul majoritar al Conpet este Ministerul Economiei si Comertului, cu o participatie de 86,78%. SIF Muntenia mai detine 5,5% din actiuni. Societatea este listata pe Bursa Electronica Rasdaq. La ultimul pret de tranzactionare al actiunilor, capitalizarea era de 30,6 milioane de euro.

dan.zavoianu@zf.ro