Companii

Constructiile si piata imobiliara, crestere la pachet

30.12.2004, 00:00 29

Anul care tocmai se incheie a fost fara discutie cel mai prolific an de dupa Revolutie pentru piata imobiliara, si implicit pentru constructii. A crescut numarul de imobile noi, fie ca a fost vorba de mici cladiri de birouri, mari proiecte logistice sau chiar proiecte rezidentiale de anvergura. Proiectele de infrastructura finalizate, demarate sau aflate in diferite stadii de dezvoltare au contribuit si ele din plin la cifra de afaceri de 4,7 miliarde de euro realizata de companiile din domeniul constructiilor.
"Anul 2004 a avut ca principala caracteristica consolidarea cresterii din anii anteriori. La aceasta au contribuit doi factori majori - imbunatatirea climatului investitional ca urmare a cresterii increderii in potentialul pietii si cresterea economica", apreciaza Mircea Cleciu, director general al companiei imobiliare Neocasa.
La fel ca si in ceilalti ani piata imobiliara a crescut in toate segmentele ei, fie ca a fost vorba de spatii de birouri, depozite sau terenuri.
"Terenurile au constituit insa tranzactiilor imobiliare avand de departe cea mai mare crestere, atat din punct de vedere al numarului de tranzactii, cat si al valorii acestora", este de parere Dragos Dragoteanu, director general al companiei imobiliare Euroest.
Un motiv important pentru cresterea tranzactiilor cu terenuri a fost si lansarea in acest an a celui mai mare proiect de infrastructura din Romania si chiar din Europa la acest moment, autostrada Bechtel.
Chiar daca piata constructiilor a crescut in acest an, potrivit actorilor majori ai acesteia, cu un ritm de pana la 10%, lumina reflectoarelor a cazut in acest an pe americanii de la Bechtel.
Ei au venit sa dezvolte proiectul autostrazii Brasov - Bors, in valoare de 2,2 mld. euro, care va face conexiunea intre Bucuresti si Budapesta din 2012.
Cu o lungime de 415 km, autostrada Transilvania a starnit mai intai nemultumirea profunda a Uniunii Europene, iar apoi interesul masiv al companiilor straine si romanesti de a lucra intr-un proiect de infrastructura de o asemenea anvergura.
Statul roman a incredintat contractul public fara licitatie, lucru contestat puternic de oficialii europeni, mai ales ca proiectul este unul costisitor si va fi suportat integral de bugetul si asa sarac al Romaniei. Apoi, europenii sustin dezvoltarea unui proiect paralel Nadlac - Deva, in finantarea caruia se vor si implica.
Totusi, lansarea pe piata a proiectului a fost primit foarte bine atat de marile banci de investitii, pregatite sa acorde finantare, dar si de companiile de pe piata locala. De altfel, pe langa cei peste 30 de subcontractori ai Bechtel, care inseamna circa jumatate din forta de peste 1.300 oameni angajata acum in proiect, se adauga pe orizontala afaceri de sute de milioane de euro ce vor fi dezvoltate de retele de benzinarii, restaurante sau hoteluri.
In plus, anul acesta si trazactiile imobiliare au explodat.
"An de an, volumul tranzactiilor este din ce in ce mai mare, atat ca volum de metri patrati tranzactionati, cat si ca resurse financiare implicate. Piata inca nu este saturata, fiind in continuare nevoie de o oferta variata, acesta fiind unul dintre principalele indicii privitoare la atragerea de noi investitori, care sa dezvolte aceasta piata", este de parere Ionut Dumitrescu, director general al companiei imobiliare Eurisko.
Astfel, daca anul trecut s-au incheiat pe piata doar doua tranzactii de aproape 30 mil. dolari (aproximativ 26 mil. euro la momentul respectiv) - cumpararea de catre doua fonduri de investitii austriece a imobilelor de biroruri Opera Center si Europe House, in acest an numarul de tranzactii de anvergura s-a dublat.
In prima parte a anului Iride Business Park, un proiect complex de spatii de birouri si depozite, a fost cumparat pentru 35 mil. euro de Immofinanz, cel mai mare fond de investitii austriac.
Grupul austriac Europolis, cel care a cumparat anul trecut Europe House, a ridicat miza pe Romania cu o a doua achizitie in acest an. Austriecii s-au implicat si in proiectul logistic de 65-75 mil. euro pe care il dezvolta compania Cefin.
Militari Shopping Center, un proiect comercial dezvoltat de compania belgiana Liebrecht & wooD a fost la randul sau cumparat in acest an de un fond de investitii austriac, Meinl European Land Limited, valoarea tranzactiei fiind de 20 mil. euro.
Nu doar austriecii au cumparat proiecte imobiliare in Romania. Complexul comercial City Mall, dezvoltat de compania cu investitori israelieni Sirius Investitii, a fost achizitionat de compania Jaguar Development in urma unei tranzactii de 25 mil. euro.
In concluzie, spun analistii pietei, 2004 este anul in care piata a inceput sa se maturizeze, observandu-se o crestere a gradului de profesionalism atat al clientilor cat si al proprietarilor.
"Ambele categorii de jucatori pe piata isi cunosc mai bine nevoile si aspiratiile si inteleg mecanismele pietei, putand astfel lua deciziii informate si coerente", apreciaza Nicoleta Radu, Senior Commercial Broker in cadrul companiei imobiliare Colliers International. ionut.bonoiu@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro