Companii

Contract de 28 de milioane de euro pentru Aker Tulcea

30.09.2004, 00:00 36

Aker Brattvaag a semnat un contract in valoare de aproape 230 milioane coroane norvegiene (27,6 milioane euro) cu grupul indian Great Eastern Shipping, pentru construirea, in santierele navele de la Tulcea, a doua vase platforma de aprovizionare, se arata intr-un comunicat al firmei norvegiene.
Acest tip de nave transporta materiale si echipament pentru unitatile si instalatiile de foraj maritim in perioada explorarii si dezvoltarii platformei oceanice sau in cea de exploatare a zacamintelor.
Navele sint de tipul UT 755L, o versiune mai lunga a modelului consacrat UT 755, creat de Rolls-Royce, care va fi unul din principalii furnizori de echipament ai firmei norvegiene  pentru acest proiect.
Coca celor doua vase va fi turnata la Aker Tulcea. Navele au lungime de 72 metri si pot suporta o incarcatura maxima de 3.316 tone.
Prima nava trebuie livrata in iunie-iulie 2006, iar cea de-a doua, in august-septembrie 2006.
Aker Brattvaag este parte a grupului Aker Yards si detine noua santiere navale in Norvegia, Romania si Brazilia, care ii asigura venituri anuale de 3-3,5 miliarde coroane norvegiene
Aker Yards a construit pina acum 52 de diferite variante ale modelului UT 755 si are comenzi pentru inca opt.
Patru vase de tipul UT 755L au fost deja livrate, in luna august, companiei Great Eastern Shipping, una construita in santierele Aker Brattvaag, iar celelate trei in diferente divizii ale Aker Yards.
Cu sediul la Oslo, Aker Yards este cel mai mare constructor naval din Europa si al cincilea la nivel mondial. Compania produce o gama variata de vase, de la cele comerciale la modele de croaziera.
Grupul utilizeaza 13 santiere in patru state din Europa si in Brazilia, cu 14.500 de angajati si venituri de 16 miliarde coroane norvegiene, in 2003.
Santierele navale din Tulcea au fost construite in anul 1975 si au devenit parte a grupului Aker Yards in anul 2000, cind Aker Brattvaag a cumparat 70% din actiunile societatii.
Printre tipurile de vase produse la Tulcea se numara barje, spargatoare de gheata si vase de pescuit fluvial.