Companii

Contractele cu CFR au urcat afacerile Siemens la 200 mil. euro

20.12.2004, 00:00 34

Siemens SRL Romania, filiala locala a concernului german Siemens care se ocupa de energie si transporturi, a realizat in anul fiscal 2004, cu inchidere pe 30 septembrie, o cifra de afaceri de aproximativ 200 mil. euro, in crestere cu 21% fata de anul anterior.
Afacerile Siemens in Romania depasesc cu mult aceasta valoare, avand in vedere ca pe langa Siemens SRL, gigantul german mai are alte noua companii cu portofolii diverse de la componente electrice si softuri pentru industria auto la echipamente de iluminat, aparatura medicala sau IT&C.
Insa, cel mai performant portofoliu local al Siemens este in continuare reprezentat de sectorul cailor ferate, unde germanii incheie contracte peste contracte cu principalele companii - CFR Calatori, CFR Marfa si CFR Infrastructura, ceea ce reprezinta o sursa constanta de crestere pentru afacerile Siemens SRL.
"Siemens SRL mizeaza pe o cifra de afaceri de 230 milioane euro in 2005", a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian Baicusi, director general al companiei.
Grupul german are ca tinta strategica in Romania atingerea unei cifre de afaceri de un miliard de euro in urmatorii zece ani.
Siemens a incheiat cea mai mare afacere de dupa 1990 din industria feroviara romaneasca, cunoscuta la noi sub numele de "Sageata Albastra". Germanii au semnat in 2001 un contract in valoare de 321 mil. euro cu CFR Calatori pentru livrarea a 120 de automotoare Desiro (trenuri destinate parcursului pe distante medii de pana la 400 km). Contractul are o clauza potrivit careia, ulterior, CFR Calatori poate opta pentru o suplimentare a comenzii cu inca 104 trenuri, in valoare de peste 300 mil. euro.
In plus, compania germana a incheiat in acest an o noua afacere cu CFR Marfa pentru livrarea a 40 de locomotive Diesel, in cadrul unui contract de 98 mil. euro.
Siemens are si cu CFR Infrastructura o afacere de 45 mil. euro, pentru modernizarea sistemelor informatice din gari, unde finantarea contractului comercial este asigurata de catre ABN Amro Bank Romania printr-un credit angajat cu garantia statului.
Gigantul german ar putea in perioada urmatoare sa ia un avans decisiv in industria feroviara autohtona in fata principalilor sai rivali, General Motors, General Electric (SUA), Alstom (Franta) sau Bombardier (Canada). Potrivit ultimelor informatii vehiculate pe piata, Siemens este singurul investitor de calibru interesat de preluarea sectiei de producere locomotive de la Electroputere Craiova, in cadrul unui consortiu de investitori ce negociaza cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) preluarea integrala a societatii.
Siemens a deschis in acest an o fabrica de componente electrice la Sibiu, in urma unei investitii de aproximativ 5 mil. euro.
In plus, Siemens este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente si de proiecte la cheie pentru Transelectrica, compania nationala de transport a energiei electrice.
Tot in acest an, oficiali din conducerea grupului au anuntat o dublare a numarului de ingineri softisti in perioada urmatoare la Timisoara, de la 500 la aproximativ 1.000 de angajati.
Operatiunile locale ale Siemens sunt derulate prin intermediul Siemens SRL (energie, transporturi) , PSE Romania SRL Brasov (dezvoltare si cercetare in IT&C), BSH Electrocasnice Bucuresti (aparatura electrocasnica), Siemens VDO Automotive SRL Timisoara (soft industria auto), Siemens Motor Systems Buzias (motoare electrice), Fujitsu Siemens Computers Reprezentanta (servicii si produse IT), Siemens Business Service (IT), Siemens Proiect Coltea SRL (pentru derularea proiectului modernizarii Spitalului Coltea), Osram SRL (echipamente de iluminat), Siemens Electrical Installation Technology SRL Sibiu(componente electrice).
adrian.mirsanu@zf.ro