Companii

Cris-Tim creste productia pentru afaceri de 100 mil. euro numai din mezeluri

22.06.2006, 19:37 66

Grupul Cris-Tim, cel mai important jucator din industria mezelurilor, va investi in perioada urmatoare 8 mil. euro pentru extinderea productiei la fabrica de la Filipestii de Padure si pentru constructia unui centru logistic.
"Vom extinde capacitatea de productie a fabricii de produse ambalate, prin construirea unei noi sectii pe o suprafata de 6.000 de metri patrati", a declarat Radu Timis, presedintele grupului Cris-Tim.
O parte a investitiei va fi destinata constructiei unui centru logistic, precum si a unui centru de cercetare. "Oportunitatea in acest business este aici, pe piata locala. Cand vom satisface cererea interna si vom ajunge la o cota de piata de 30%, vom putea iesi si pe pietele externe", a mai spus Timis. In prezent, Cris-Tim detine o cota valorica de 17-18% pe piata mezelurilor, potrivit reprezentantilor companiei.
Compania a finalizat o investitie de 2 mil. euro in construirea unui centru logistic la Mogosoaia. Centrul va deservi aproximativ 1.800 de magazine din Bucuresti si din zona Munteniei, precum si retelele internationale de comert (key accounts). Investitia de la Mogosoaia va ajunge la aproape 5 mil. euro pana la sfarsitul anului 2007. "Vom mai investi un milion de euro in automatizarea centrului de logistica, iar alte 2 mil. euro vor fi destinate construirii sediului de birouri", a mai afirmat Timis.
Suprafata totala construita a centrului va fi de 15.000 de metri patrati, din care platforma logistica ocupa circa 2.500 de metri patrati. Restul spatiului va fi alocat sediului de birouri, parcului auto si catorva anexe. Pana in prezent, Cris-Tim a mai construit centre logistice la Brasov, Arad si Timisoara. "Pana la sfarsitul anului, vom mai finaliza centrele de la Craiova si Filipestii de Padure", a estimat Timis.
Valoarea totala a investitiilor realizate de Cris-Tim pe piata locala se ridica la 40 mil. euro, din care 18 reprezinta investitiile realizate in ultimii doi ani.
Grupul de firme Cris-Tim estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri consolidata de 200 mil. euro, fata de 150 mil. euro din anul 2005. Alaturi de fabricile de mezeluri si de compania de marketing si vanzari, Cris-Tim mai detine o firma de constructii si doua ferme.
"Businessul din industria mezelurilor va ajunge in acest an la 100 mil. euro, fata de 70 de milioane anul trecut", a spus Gabriel Alexandru, vicepresedintele grupului.
In primele 5 luni din acest an, compania a inregistrat o crestere de 40% a vanzarilor pe piata mezelurilor. Capacitatea actuala de productie a Cris-Tim este de 150 de tone pe zi, iar reprezentantii grupului estimeaza o productie de 300 de tone/zi pana in 2010.
"Ne propunem sa aratam ca o firma nationala poate rezista in acest proces de globalizare care nu iarta pe nimeni. E greu sa rezisti in lupta cu multinationalele, care pot lucra 4-5 ani fara profit, in conditiile in care noi trebuie sa demonstram in fiecare an ca suntem profitabili pentru a beneficia de creditari", a adaugat Timis. Anul trecut, Cris-Tim a inregistrat o crestere a vanzarilor de mezeluri de 45%, pe baza intensificarii activitatilor de marketing si a lansarii de 50 de produse noi, in toate categoriile: produse crud/uscate, salamuri, sunci, specialitati, parizere, carnati.
Grupul a fost infiintat in anul 1994 si are in prezent 2.800 de angajati.
Anul trecut, piata produselor procesate din carne de porc s-a ridicat la 600 mil. euro, valoarea "la raft" depasind 1,2 mld. euro, potrivit estimarilor reprezentantilor Cris-Tim. Patru dintre primii cinci jucatori din piata mezelurilor sunt afaceri de familie: Cris-Tim Bucuresti, Aldis Calarasi, Angst si Caroli. Singurul jucator care face parte dintr-un grup international este Tabco-Campofrio detinut de spaniolii de la Campofrio Alimentacion.