Companii

De patru ani traficul pe aeroporturi nu „zboară“ mai sus de 11 milioane de călători

De patru ani traficul pe aeroporturi nu „zboară“ mai...

Autor: Mirabela Tiron

08.03.2014, 15:28 869
Aeroportul Transilvania din Târgu-Mu­reş este aeroportul din ţară care a înre­gis­trat cea mai mare creştere a traficului în ulti­mii patru ani, de la 74.000 de pasageri în 2010 la aproape 365.000 de pasageri anul trecut, pe fon­dul creşterii numărului de zboruri spre des­tinaţii externe.
 
Cu acest rezultat Târgu-Mureş se află pe lo­cul patru în topul aeroporturilor din Ro­mâ­nia, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Asociaţia de Aeroporturi din România. Anul trecut numărul de pasageri a crescut cu 21% faţă de anul anterior.
 
Creşterea semnificativă a traficului aero­por­tului din Târgu-Mureş în ultimii patru ani a venit după ce compania low-cost Wizz Air şi-a deschis în 2011 o bază (a patra în acel an)  pe acest aeroport, de pe care operează mai mul­te zboruri spre destinaţii externe. De pe acest aeroport mai are curse şi compania na­ţională Tarom.
 
La polul opus, cu trafic în cădere liberă, se află aeroportul Aurel Vlaicu (Băneasa), care a înregistrat anul trecut doar 6.000 de pasageri faţă de 424.000 de pasageri în 2012 şi  2,1 mi­lioa­ne de pasageri în 2010. De pe acest aero­port, al doilea cel mai mare aeroport din ţară du­pă numărul de pasageri până în 2012, au fost mutate curse­le companiilor low-cost Blue Air şi Wizz Air pe aeroportul Henri Coan­dă (Otopeni). Mu­tarea a avut loc în con­textul în care autori­tăţile au decis să închidă ae­roportul pen­tru cursele regulate în vederea mo­derni­ză­rii, deşi aeroportul are una din cele mai bune piste din ţară, potrivit jucătorilor din industrie.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.