Companii

Distribuitorul de medicamente Romastru intra cu branduri proprii in farmacii

Distribuitorul de medicamente Romastru intra cu branduri proprii in farmacii
06.04.2010, 23:10 2131

Romastru Trading, companie de distributie si marketingfarmaceutic, intra pe piata de medicamente generice cu branduriproprii, prin lansarea a 45 de produse in mai multe ariiterapeutice in 2010 si 2011.

"Este vorba de licensing. Romastru a cumparat licentele acestorproduse in Romania si Bulgaria deocamdata. Este un proces facut deo divizie speciala care se ocupa de identificarea pietelor cupotential, contractarea licentelor cu diversi producatori,inregistrarea produselor, inregistrarea denumirii si obtinereaautorizatiei de marketing", a spus Cristian Bota, directorulgeneral al companiei.

Romastru lucreaza cu companii din Europa si India, care producaceste medicamente sub brandul Romastru. Bota nu a oferitinformatii despre costurile aferente achizitionarii acestorlicente.

Bota mai spune ca dupa aceste etape de inregistrare, produseleintra in circuitul de promovare la medic, primele lansari avand locanul acesta, urmand insa sa se deruleze si in viitor.

In decembrie 2009, Romastru s-a aflat pe locul 13 in topul celormai importanti jucatori din distributia de medicamente, in urcarede pe locul 23 la inceputul anului 2008, conform informatiilorprezentate. Compania distribuie in principal produsele pe care leare in promovare.

Finantarea exista In primul trimestru al acestui an, Romastru ainregistrat vanzari de aproximativ 52 mil. lei (14,4 mil. euro), increstere cu 26% comparativ cu acelasi interval din 2009.

"Romastru are o mare capacitate de finantare neutilizata,capacitate care ne va permite sa mentinem un ritm de crestere rapidsi sa ne atingem tinta de 400 de milioane de lei in 2012. Asteptamdeciziile legislative legate de noile termene de plata,actualizarea preturilor si a nivelului de compensare din sistem sivom decide ulterior asupra ritmului de dezvoltare", a mai spusBota.

Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de 185 mil. lei(43,5 mil. euro), in crestere cu 47% comparativ cu 2008, rezultatde care Bota se declara multumit. Anterior, compania anuntasepentru 2010 un target de 60 mil. euro, pe care il mentine, dar pecare il considera foarte optimist avand in vedere "modificarilelegislative care se preconizeaza incepand cu luna aprilie". Aceastatinta initiala ar putea fi revizuita la sfarsitul celui de-aldoilea trimestru al anului.

"Evident, avem si un scenariu de buget pesimist care are invedere o deteriorare a situatiei din piata, a conditiilormacroeconomice, insa speram ca acesta sa ramana un scenariu siatat", a mai spus Bota.

Cu cine lucreaza

Compania lucreaza cu furnizori precum Wyeth Pharma, WyethConsumer Care, Wyeth Research, Klosterfrau, Abbott Laboratories,Rottapharm - Madaus, Bayer Schering Pharma, cu care are inpromovare si/sau distributie zeci de produse.

Compania este prezenta si in Bulgaria, de mai bine de un an dezile, modelul de acolo fiind similar celui din Romania, mai putindistributia, unde lucreaza cu parteneri locali. "In 2010 nu vompenetra alte piete, vom incerca sa consolidam businessul dinRomania si Bulgaria", a spus Bota.

Romastru este parte a grupului libanez de firme Pharaon HoldingS.A.L, iar activitatea din Romania a fost inceputa in 1994.Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionariatul Romastruse imparte intre Roger Boulos Gemayel (14,4%), Philippine PierreMarie Ioseph Thomas (14,4%), Bota Cristian (4%), Pharaon HoldingS.A.L.(societate holding) (52,8%), J.D.F. Holding S.A.L.(14,4%).