Companii

Doi dintre actionarii Romaqua au iesit din afacere

15.04.2008, 20:26 244

Octavian Cretu, presedintele si actionarul principal al producatorului de bauturi Romaqua, a preluat recent controlul companiei, ajungand la o participatie de 60%, fata de 43% cat detinea anterior.
Doi dintre cei patru oameni de afaceri care controlau grupul Romaqua, Mihai Ispas si Stefan Botez, si-au vandut pachetele de actiuni catre ceilalti doi actionari principali, Octavian Cretu si Nicolae Palfi. In urma acestor tranzactii, Cretu si Palfi detin impreuna 90% din actiunile grupului, restul fiind impartit intre mai multe persoane, printre care si angajati ai Romaqua.
"Voi investi banii in alte afaceri", a declarat Stefan Botez, fost actionar la Romaqua (cu 11,58%), fara a spune insa care au fost motivele iesirii sale din aceasta afacere.
Contactat de ZF, Octavian Cretu a declarat ca a apelat la credite bancare pentru a cumpara actiunile care i-au permis sa-si majoreze participatia in companie. Potrivit actului constitutiv al grupului Romaqua, actionarii care decid sa-si vanda participatiile trebuie sa acorde prioritate celorlalti actionari, fiind astfel dificila intrarea unor investitori noi in actionariatul producatorului local.
Romaqua Group, cu afaceri estimate la 130 mil. euro la nivelul anului 2007, este in prezent cel mai mare imbuteliator de apa minerala de pe piata locala si unul dintre cei mai mari patru producatori de bauturi racoritoare din Romania.
Reprezentantii Romaqua mizeaza pe o crestere a afacerilor pana la 200 mil. euro in acest an, dupa ce grupul va intra pe piata berii cu brandul Albacher.
Cretu a mai spus ca, desi mai multi investitori s-au aratat interesati sa intre in actionariatul Romaqua, el nu are motive sa vanda. "Este adevarat ca am primit oferte, dar nici macar nu am intrat in discutii cu cei interesati", a afirmat presedintele Romaqua.
La inceputul acestui an, Florin Nica, actionar minoritar si fost angajat al grupului, a anuntat ca isi vinde pachetul de 1,84% detinut la Romaqua Holdings, cerand un pret de aproape 4 mil. euro. Potrivit sumei avansate de Nica, valoarea companiei Romaqua trece de 200 mil. euro. Cretu a declarat insa ca dreptul de proprietate al lui Nica asupra actiunilor scoase la vanzare este subiectul unui proces in curs.
Romaqua Group este fosta companie de stat Comchim Bucuresti. Grupul detine unitati de productie in localitatile Borsec (Harghita), Busteni (Prahova), Stanceni (Mures) si Bucuresti, iar in acest an va inaugura o fabrica de bere in judetul Alba si o alta unitate de imbuteliere a apei minerale langa Miercurea Ciuc.
Cea mai recenta investitie a producatorului este fabrica de bere de la Lancram, localitate situata in apropierea orasului Alba Iulia. Investitiile Romaqua pentru intrarea pe piata berii au ajuns in prezent la 39 mil. euro, o mare parte fiind resurse atrase de la banci.
Portofoliul Romaqua cuprinde apele minerale Borsec, Stanceni, Aquatique, bauturile racoritoare Giusto, Quick Cola, Brifcor, si cafeaua Metropolitan Caffe.
Cei mai importanti competitori ai grupului, pe o piata estimata la peste un miliard de euro, sunt Coca-Cola, Pepsi, European Drinks si alte companii romanesti mai mici, precum Perla Harghitei sau Apemin Tusnad.