Companii

Doi fosti actionari ai Bere Mures investesc in eoliene

08.04.2010, 23:06 139

Virgil Mailat si Emil Morariu, doi fosti actionari aiproducatorului Bere Mures, companie achizitionata de Heineken in2008 pentru 150 mil. euro, vor sa investeasca 10-20 mil. eurointr-un parc eolian in zona de est a Romaniei.

"Suntem in discutii avansate pentru achizitia terenului. Nuconteaza suprafata, ci puterea vantului (...) Este un domeniuatractiv si mai aproape de ce am facut (e inginer de profesie -n.r.)", a spus Mailat pentru ZF.

El a vandut 25% din actiunile pe care le avea in cadrul BereMures, cel de-al doilea producator independent de bere de pe planlocal in 2008, pentru 35 de milioane de euro. El, dar si ceilaltiactionari si-au indreptat investitiile in domeniile care nu au avutlegatura cu industria berii.

Mailat a investit aproximativ 11 mil. euro in deschiderea unuispital privat la Targu-Mures, in cadrul unitatii find incluse sidoua clinici dezvoltate anterior de omul de afaceri. Emil Morariu ainvestit aproximativ 4 mil. euro in constructia unui nou hotel inTargu-Mures, in timp ce Gheorghe Grec a achizitionat de la Heinekenhotelul de patru stele Germisara din statiunea Geoagiu-Bai, injudetul Hunedoara. Spitalul poarta numele de Nova Vita Hospital,iar clinicile Nova Vita San.

"Spitalul este deschis. De doua-trei saptamani a inceput safunctioneze", a spus Mailat. El nu a oferit informatii legate decifra de afaceri bugetata pentru acest an. Spitalul a fostproiectat pentru 150 de paturi, iar in prima etapa de dezvoltare aufost angajate 78 de persoane. Mailat spune ca anul acesta vor maifi angajati pana in 50 de oameni, la care se vor adaugacolaboratorii.

In legatura cu investitia in parcul eolian, omul de afaceri aspus ca cel mai probabil va deveni operationala anul viitor,turbinele urmand sa aiba o capacitate instalata de circa 10 MW.

Tot mai multi investitori si-au aratat interesul pentru proiecteeoliene, cel mai mare proiect pe uscat care se afla acum indezvoltare pe plan local si de altfel si la nivel european esteinvestitia de 1,1 miliarde de euro pe care cehii de la grupulenergetic ceh CEZ s-au decis sa o faca in doua localitatidobrogene, Fantanele si Cogealac.

In ciuda potentialului semnificativ in ceea ce privestedezvoltarea parcurilor eoliene, mai putin de 1% din energia produsain Romania provine din aceasta sursa.