Companii

Dupa deal-ul de „milioane de euro” prin care a intrat direct, Roche Diagnostics vede doar cresteri

Dupa deal-ul de „milioane de euro” prin care a intrat direct, Roche Diagnostics vede doar cresteri
14.04.2010, 23:08 301

Roche Diagnostics, divizia de diagnostice a gigantuluifarmaceutic elvetian Hoffmann la Roche, a inregistrat profit incadin primul an de functionare pe piata locala si vanzari in linie cuplanul initial, adica 68 de milioane de lei (16,2 mil. euro).

Compania a intrat pe piata locala la finalul anului 2008 prinachizitia de la distribuitorul Top Diagnostics a partii de businesscare avea legatura cu afacerea Roche, tranzactia fiind insaincheiata la finalul lunii aprilie 2009.

"Suntem multumiti de rezultatele anului 2009. Am dorit sa intramdirect in Romania pentru ca acesta este modelul Roche. Am facutacest lucru in conditiile cresterii de care piata beneficiaza sitinand cont de potentialul de 21 de milioane de oameni si de faptulca Romania este parte a UE", a spus Harald Wolf, country manager alRoche Diagnostics Romania, care a preluat conducerea diviziei inianuarie 2009.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa a fostestimata de ZF la "cateva zeci de milioane de euro". Roche esteprima companie multinationala care face un pas direct pe piata dediagnostice (consumabile, reactivi, diverse dispozitive pentrulaboratoare), un segment extrem de fragmentat disputat dedistribuitori locali.

"Pentru companiile internationale ca Roche, cu puterefinanciara, nu se discuta ca dupa trei ani de zile sa fim laacelasi nivel al afacerilor. Se pune problema doar de crestere", aadaugat Wolf.

La scurt timp dupa finalizarea tranzactiei, Marcel Gmunder, headof Eastern Europe Roche Diagnotics, spunea ca tinta companieipentru primul an ar putea fi in jurul a 15 mil. euro, nivel care dealtfel a fost si atins.

Harald Wof, aflat la prima sa iesire in presa de la preluareamandatului din Romania, a explicat faptul ca acesta va fi un ancomplet de functionare pe piata locala, in conditiile in care in2009 firma a devenit operationala in aprilie.

Pentru 2010, Roche Diagnostics si-a stabilit un target de 81mil. lei (19,3 mil. euro), iar pe termen mai lung cresterea va fide "o cifra".

Wolf mai spune ca Roche Diagnostics este lider de piata, iar inprezent compania are 59 de angajati (34 preluati de la TopDiagnostics si 25 de angajati noi). "Anul acesta nu va fi unulusor. Intreaga piata a fost afectata de criza economica", mai spuneWolf.

In 2009, jumatate din cifra de afaceri a Roche Diagnostics afost afectata de sectorul public, iar in 2010 procentul sectoruluiprivat ar putea sa creasca. Intrebat daca si alte companiiinternationale ar putea decide sa intre direct in Romania, Wolf aspus ca acest lucru va depinde de 2010.

"Nu vor mai fi alte achizitii in Romania (ale Roche - n. red.),insa orice tranzactie internationala are impact in Romania", acontinuat Wolf. Alaturi de Wolf, in cadrul Roche Diagnoticslucreaza trei expati. Din punct de vedere legal, Roche Diagnosticseste subordonata Roche Romania, insa operational sunt separate.Roche Romania este divizia locala a companiei elvetieneproducatoare de medicamente Hoffmann la Roche si care anul trecut aavut afaceri de aproape 700 mil. lei (167 mil. euro), potrivitdatelor comunicate.

O piata de 50-70 mil. euro

Printre companiile active pe piata de diagnostice se numaraalaturi de Roche Diagnostics, Top Diagnostics si Diamedix (firmacontrolata de fondul de investitii Ged). Ultimele informatiidisponibile arata ca piata produselor diagnostice a fost evaluatade catre EDMA (European Diagnostic Manufacturers Association -Asociatia Europeana a Distribuitorilor de Diagnostice) la 70 mil.euro in 2007. Potrivit country managerului Roche, piata ar putea fievaluata la circa 50 mil. euro in prezent insa nu sunt studiiexacte care sa arate acest lucru.