Companii

Dupa Muntenia Sud, Enel ar vrea si o firma din sectorul gazelor

21.07.2008, 14:25 42

Italienii de la Enel, proaspetii proprietari ai Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa companie de distributie si furnizare a energiei electrice pe plan local, spun ca sunt interesati de o posibila achizitie a unei companii de profil din segmentul gazelor naturale astfel incat sa le poata oferi clientilor un pachet complet de utilitati.
Totodata, italienii spun ca nu vor face disponibilizari masive la Muntenia Sud, desi rezultatele companiei trebuie imbunatatite, programul de reorganizare urmand sa fie finalizat in cateva luni.
"Stim ca structura actuala a pietei nu lasa prea mult spatiu pentru noi jucatori, dar totusi vom evalua oportunitati care pot aparea in domeniul distributiei si furnizarii de gaz", spun reprezentantii grupului italian.
Dupa privatizarea Distrigaz Sud si a fostului Distrigaz Nord, devenit intre timp E.ON Gaz Romania, jucatorii din piata energiei care vor sa-si consolideze prezenta si pe piata gazelor naturale nu au alta oportunitate decat investitii proprii sau preluarea companiilor mai mici deja active pe piata de profil. Segmentul achizitiilor acestui tip de companii a devenit destul de atractiv odata cu preluarea Gaz Sud si a Grup Dezvoltare Retele de catre cehii de la PPF Investments, dar si cu anuntul de vanzare al Petrom Distributie Gaze pentru care s-au inscris in cursa Distrigaz Sud si Megaconstruct.
In ceea ce priveste reorganizarea Muntenia Sud, companie pentru care italienii au platit 820 mil. euro, din care jumatate a intrat in conturile Electrica, restul fiind majorarea de capital, Enel spune ca va mai dura cateva luni pana cand va fi finalizat procesul de separare a activitatilor de furnizare de cele de distributie, actiune impusa de normele europene.
"Pe parcursul perioadei de management interimar, Electrica si Enel au inceput sa reorganizeze Electrica Muntenia Sud pentru a separa activitatile de distributie de cele de furnizare ale companiei, implementand astfel o divizare administrativa si organizationala. Procesul pentru implementarea divizarii legale este in curs de desfasurare si se estimeaza ca va fi finalizat in decursul lunilor urmatoare. Nu avem in plan niciun fel de concedieri colective la Electrica Muntenia Sud, desi dorim sa imbunatatim performanta companiei", spun reprezentantii Enel.
Italienii mai controleaza pe piata locala doua companii de distributie si furnizare a energiei electrice, fostele Electrica Banat si Electrica Dobrogea.
Cel mai important proiect greenfield al italienilor este o termocentrala de 800 MW la Galati construita in colaborare cu Romelectro si Global International 2000, o investitie de
1 mld. euro. Totodata, italienii mai au in dezvoltare in zona Dobrogei un parc de turbine eoliene de 200 de MW unde exista discutii avansate cu anumiti furnizori pentru turbinele eoliene. "In acelasi tmp, evaluam alte oportunitati in zona proiectelor de energie regenerabila, atat din surse eoliene, cat si din alte surse", au mai precizat reprezentantii Enel. Italienii au depus o oferta si pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda.