Companii

Electrica a avut afaceri de 2,2 mld. euro si a raportat ca a trecut pe profit

24.03.2005, 00:00 32

Electrica SA, una dintre cele mai mari companii de pe piata romaneasca, a revenit pe profit net la finele anului trecut, conform standardelor internationale de contabilitate, a spus Nicolae Coroiu, directorul general al companiei.



Compania de distributie si furnizare a energiei electrice a realizat o cifra de afaceri estimata la aproximativ 2,19 mld. euro (88.991 mld. lei), concurand pentru cea mai mare companie romaneasca cu Petrom, care inca nu si-a anuntat rezultatele financiare pe 2004. In lei, cresterea cifrei de afaceri a Electrica fata de 2003 este de circa 21%, depasind astfel rata inflatiei.



Profitul brut obtinut de Electrica anul trecut este de circa 34 mil. euro (1.378 mld. lei), in conditiile in care compania inregistrase pierderi in anul anterior, pe fondul crizei din sistemul energetic provocate de seceta. In istoria sa de patru ani, Electrica SA a mai inregistrat profit in 2002.



Compania incearca sa-si mentina volumul de afaceri in jurul valorii de 2 mld. euro, in conditiile in care Electrica va incheia in anii urmatori vanzarea celor opt filiale ale sale de furnizare si distributie de electricitate catre investitori strategici prin privatizare.



Pentru a-si pastra talia unui mare jucator pe piata de energie, Electrica intentioneaza sa-si remodeleze portofoliul de afaceri prin intermediul comertului cu energie, precum si prin intrarea in noi business-uri - producerea de energie electrica si sectorul de telecomunicatii, dupa cum indica planul de afaceri pe termen lung al companiei. Compania a programat pentru acest an un "varf" al investitiilor de pana la 350 mil. $ (270 mil. euro), in crestere cu 84% fata de anul anterior.



Pe langa proiectele de investitii in infrastructura de distributie a electricitatii, Electrica se concentreaza si asupra infrastructurii de comunicatii pentru a infiinta Societatea de Servicii Integrate de Comunicatii, care sa opereze reteaua de fibra optica de care compania dispune. Pentru aceasta, firma de consultanta de management Roland Berger va elabora un studiu de fezabilitate, urmand ca apoi sa fie infiintat operatorul de servicii integrate de comunicatii, care sa obtina intr-o faza ulterioara licenta de operator public de comunicatii.



De asemenea, Electrica are in vedere derularea unui proiect pilot PLC de banda larga, prin care infrastructura companiei energetice sa fie folosita pentru trafic de date si voce, dupa modelul altor companii energetice din Occident precum Electricite de France (EdF), Enel (Italia), Endesa, Iberdrola (Spania), RWE (Germania) sau Stoen (Polonia).



Strategia companiei prevede pentru urmatorii doi ani listarea la Bursa de Valori Bucuresti a unui pachet de pana la 10% din capitalul social al filialelor Transilvania Nord si Muntenia Nord.



Compania este angajata de asemenea intr-un amplu program de electrificare rurala, cu o valoare de circa 200 mil. euro, care va fi finalizat pana in 2007.



Electrica SA este angajata acum in procesul de privatizare, in cadrul caruia patru din cele opt distributii locale de energie trec in acest an in proprietatea primilor investitori straini Enel (Italia), E.ON (Germania) si CEZ (Cehia).



Electrica a luat nastere in august 2000 in urma splitarii fostei Conel (Compania Nationala de Electricitate - n.r.), alaturi de transportatorul de energie electrica Transelectrica si producatorii de electricitate Termoelectrica si Hidroelectrica.



adrian.mirsanu@zf.ro