Companii

Electrica mizeaza pe afaceri de 1,2 miliarde de euro, dar vede un profit de trei ori mai mic

19.01.2010, 23:22 18

Electrica, una dintre cele mai importante companii localespecializate in furnizarea si distributia de energie electrica,mizeaza pe o usoara crestere a afacerilor in 2010, dar estimeaza cava avea la sfarsitul anului un profit brut de trei ori mai miccomparativ cu rezultatul raportat in 2009.

"Rezultatul brut preliminat a se realiza in 2010 la nivelulgrupului Electrica este de aproximativ 0,1 miliarde de lei (23,8milioane de euro), iar cifra de afaceri de circa 5 miliarde de lei(1,2 miliarde de euro)", spun reprezentantii companiei de stat.

Potrivit celor mai recente estimari ale Electrica, in 2009compania a ajuns la afaceri de 4,8 miliarde de lei (1,14 miliardede euro) si a inregistrat un profit net de 0,3 miliarde de lei(71,4 milioane de euro).

Anul trecut, la nivel de piata, consumul de energie a scazut cu8,3%, potrivit datelor Transelectrica, majoritatea companiilorspecializate in furnizarea de energie electrica fiind confruntatecu o scadere a livrarilor in special pe segmentul reprezentat deconsumatorii industriali. Estimarile pentru anul acesta indica orevenire usoara a consumului de energie electrica comparativ cu2009, de pana la 3%, astfel ca nivelul de consum nu va ajunge niciin 2010 la dimensiunile din 2008.

Potrivit datelor Electrica, in primele noua luni ale anuluitrecut, compania vanduse cu 11% mai putina energie fata decantitatile comercializate in perioada similara din 2008. Crestereavanzarilor pentru 2010 ar urma sa fie bazata pe dezvoltareaportofoliului de clienti ai companiei prin marirea numaruluiacestora.

Investitii de 111 mil. euro in 2010

Compania spune ca are pregatit pentru anul acesta un buget deinvestitii de 470 de milioane de lei (111,9 milioane de euro),banii urmand sa fie alocati modernizarii retelelor de distributie,ceea ce va duce la reducerea intreruperilor in alimentareaconsumatorilor. Comparativ cu bugetul de investitii de anul trecut,cel din 2010 este cu circa 30% mai mic.

"Momentan, societatea Electrica nu intentioneaza sa apeleze lacredite pentru finantarea activitatii", mentioneaza reprezentantiicompaniei.

Bugetul de investitii vizeaza cele sase filiale de distributiesi furnizare care au mai ramas in portofoliul Electrica dupaprivatizarile care au avut loc, aparatul central, precum si filialade intretinere si servicii energetice Electrica Serv.

Productie de energie, in 2012

Electrica si-a anuntat in repetate randuri intentia de a intrape piata producerii de energie electrica, fiind interesata dedezvoltarea mai multor proiecte bazate pe surse regenerabile.Astfel, potrivit celor mai recente informatii disponibile, companiaplanuieste dezvoltarea a circa 375 MW, pe lista de proiectenumarandu-se construirea a trei parcuri eoliene de 50 MW fiecare.Acestea vor fi localizate in localitatile Chirnogeni si Sacele dinjudetul Constanta si in Frumusica din judetul Galati.

"Proiectele de investitii pentru producerea de energie electricadin resurse regenerabile sunt in faza de elaborare adocumentatiilor tehnico-economice, finalizarea lor si implicitlivrarea de energie electrica in sistem fiind posibila in anul2012", spun reprezentantii Electrica.

Compania de stat a devenit anul trecut una dintre cele mailichide societati in urma finalizarii procesului de privatizare alElectrica Muntenia Sud. Astfel, la inceputul anului trecutElectrica mai avea in conturi circa 300 de milioane de eurorezultati din aceasta privatizare. La sfarsitul anului,castigatorii Muntenia Sud, italienii de la Enel, au mai trebuit saplateasca 38 de milioane de euro in contul acestei privatizari,astfel incat "nota de plata", pentru preluarea celei mai valoroasedintre filialele Electrica a ajuns la final la 858 de milioane deeuro. Mai mult, tot anul trecut, in conturile Electrica au maiintrat 145 de milioane de euro din vanzarea participatiilorminoritare pe care compania le mai detinea in cadrul CEZDistributie si CEZ Vanzare. Acum, cehii de la CEZ, care au preluatin 2005 fosta Electrica Oltenia, detin 100% din cele doua companiirezultate in urma reorganizarii fostei filiale Electrica.